niedziela, 31 stycznia 2016

Koktajl gruszkowo-bananowy


Gruszkowo-bananowa poezja smaku ze szczyptą cynamonu...




Ten pyszny owocowy koktajl był już wcześniej obecny na blogu, ale wczoraj przygotowując go trochę zmieniłam proporcje w przepisie i przy okazji ładnej, słonecznej pogody, zrobiłam mu nowe zdjęcia, tak by lepiej oddawały jego kolor. Już samo połączenie gruszki i banana jest świetne, ale dodatek cynamonu jeszcze podkręca smak tego smoothie, czyniąc go bardzo ciekawym. Spróbujcie i dajcie znać, co myślicie! :)
Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, są źródłem jodu, który ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Zawierają też bor - pierwiastek, który wspomaga pracę szarych komórek, poprawia możliwości koncentracji. Są niskokaloryczne, składają się głównie z wody, a dodatkowo zawierają sporo pektyn - błonnika pokarmowego, który pęcznieje w żołądku dając przez dłuższy czas uczucie sytości. Warto je więc włączać do jadłospisu w czasie diet odchudzających.
Banany zawierają cenne dla nas witaminy A, E, K oraz te z grupy B. Są też cennym źródłem potasu - pierwiastka obniżającego ciśnienie tętnicze, a także magnezu, wapnia i fosforu.


Składniki na 2 duże porcje:
  • 2 gruszki,
  • 2 banany,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 2 szczypty cynamonu,
  • 6-8 kostek lodu.



Przygotowanie:
  1. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki pozbywając się ich gniazd nasiennych. Banany obieramy ze skórki. 
  2. Owoce wrzucamy do miksera koktajlowego. Następnie dodajemy jogurt naturalny, kilka kostek lodu i dwie szczypty cynamonu. Miksujemy około 3 minuty. 
  3. Koktajl w szklankach dodatkowo po wierzchu prószymy cynamonem. :)

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI!  :))


A do koktajlu taka niespodzianka muzyczna :)


1 komentarz:

  1. Uwielbiam koktajle z gruszką, ostatnio odkryłam nowe połączenie z imbirem. Bardzo polecam! :)

    OdpowiedzUsuń