Łosoś zapiekany w miodowo-tymiankowej marynacie podany ze świeżymi owocami...
Zwykle zapiekam łososia z warzywami, ale czasem przychodzi czas na zmiany. Dziś pomysł na pieczonego łososia w marynacie miodowo-tymiankowej podanego ze świeżymi owocami. Smakuje naprawdę świetnie. Danie jest lekkie, a dzięki owocom także rześkie. 
Łosoś jest skarbnicą kwasów omega-3 oraz omega-6. Kwasy omega-3 chronią przed chorobami serca, pomagają zachować odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, poprawiają koloryt cery, korzystnie wpływają na pracę mózgu, przeciwdziałają stresowi i depresji. Kwasy omega-6 natomiast dobrze wpływają na pracę nerek i wątroby, gojenie ran oraz zapobieganie zakażeniom. W wypadku łososia odpowiednia proporcja między kwasami omega-3 i omega-6 jest doskonale zachowana. 
Łosoś to także cenne źródło witamin - B1 odpowiadającej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i serca, B2, która odpowiada za wygląd skóry oraz witamin A i E, które m.in. zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Porcja łososia zaspokoi też dzienne zapotrzebowanie organizmu na jod regulujący wydzielanie hormonów tarczycy oraz potas usprawniający pracę mózgu i obniżający ciśnienie tętnicze.
Składniki dla dwóch osób:
- 400 g świeżego filetu z łososia,
 - 4 łyżki oliwy z oliwek,
 - łyżka miodu,
 - pół łyżeczki tymianku,
 - ząbek czosnku,
 - odrobina soku z cytryny,`
 - sól, np. himalajska,
 - czarny pieprz,
 - 3 plastry świeżego ananasa,
 - mała gałązka białych winogron,
 - garść liści rukoli.
 
Przygotowanie:
- Łososia płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy delikatnie skropić go sokiem z cytryny.
 - W małej miseczce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, miód, zgnieciony w prasce lub starty na tarce ząbek czosnku, tymianek, odrobinę czarnego pieprzu i soli. Tak przygotowaną marynatą polewamy łososia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C przez około 25 minut.
 - Myjemy winogrona i rukolę, ananas kroimy w kosteczkę. Na talerzach układamy owoce, rukolę i upieczonego łososia.
 
No comments:
Post a Comment