wtorek, 22 września 2015

Jaglanka z karmelizowanymi śliwkami


 Niebiański mus otulający zmysły w chłodne, jesienne poranki...




Śliwki to dla mnie kwintesencja jesieni. Podduszone w rondelku z odrobiną cukru trzcinowego i szczyptą cynamonu idealnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, dodatek do deserów, owsianek, jaglanek czy naleśników.
Śliwki zawierają sporo witamin z grupy B, dzięki czemu uważane są za owoce korzystnie wpływające na układ nerwowy i dobre samopoczucie. Poza tym dostarczają nieco witaminy A odpowiedzialnej za dobry wzrok oraz witaminy E, która jest cennym przeciwutleniaczem. Polifenole zawarte w śliwkach wzmagają ich działanie antyoksydacyjne. Dzięki dużej zawartości błonnika śliwki działają na układ pokarmowy jak miotełka, doskonale regulują trawienie.
A Wy jak wykorzystujecie te owoce? Tym razem polecam Wam lekko je "skarmelizować" i dodać do jaglanki. Będzie to bardzo zdrowe śniadanie, które rozgrzeje w chłodny poranek i doda energii na cały dzień! Przygotujecie je w kilka minut. Według mnie taka jaglanka jest po prostu boska! :)


Składniki (dla dwóch osób):
  • 2 szklanki mleka (ja użyłam ryżowego),
  • 12-14 łyżek płatków jaglanych,
  • 8 śliwek,
  • szczypta cynamonu,
  • 4 łyżki wody,
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego.

Przygotowanie:
  1. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, kroimy na połówki lub ćwiartki. Dusimy przez 6-7 minut w rondelku lub na patelni ze szczyptą cynamonu, łyżką cukru trzcinowego i 4 łyżkami wody.
  2. Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy płatki jaglane. Gotujemy na średnim ogniu 3-4 minuty, mieszając.
  3. Ugotowaną jaglankę przekładamy do miseczek i wykładamy na nią śliwki.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))

4 komentarze: