piątek, 9 października 2015

Zupa z zieloną soczewicą i papryką


Rozgrzewająca inspiracja o jesiennym charakterze...




W chłodne, jesienne dni na obiad dobrze sprawdza się rozgrzewająca zupa. Dzisiejsza propozycja to wegańska zupa z zieloną soczewicą, pomidorami i kolorowymi paprykami. Istotną w tym przepisie przyprawą, dzięki której zupa ta zyskuje ciekawy smak, jest kumin - kmin rzymski (często mylony z kminkiem zwyczajnym). Jest to przyprawa popularna w kuchni indyjskiej, dalekowschodniej, a także meksykańskiej. Kumin ma dość mocny, ostry, lekko gorzkawy smak i bardzo dobrze podkreśla smak dań z soczewicą czy fasolą.



Składniki:
  • szklanka zielonej soczewicy, 
  • kartonik lub puszka pomidorów bez skóry (400g), 
  • pół czerwonej papryki, 
  • pół zielonej papryki, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 l wody, 
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej, 
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 
  • 3 liście laurowe, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • sól (użyłam himalajskiej), 
  • czarny pieprz do smaku. 


Przygotowanie:
  1. Zieloną soczewicę przepłukujemy i moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, po czym wodę tę odlewamy.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i rumienimy posiekaną drobno cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. 
  3. Całą zawartość kartonika lub puszki pomidorów blendujemy i dodajemy do cebulki i czosnku, mieszamy. Dusimy razem kilka minut, po czym do garnka wlewamy wodę i dodajemy zieloną soczewicę, liście laurowe, ziele angielskie, kmin rzymski, paprykę słodką i ostrą. Gotujemy na średnim ogniu około 35-40 minut, aż soczewica będzie miękka.
  4. W połowie gotowania do zupy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną i zieloną paprykę. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy czarnym pieprzem i solą.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz