Mlecznobiała poezja smaku pod kropelką rumu...
Panna cotta to pyszny, włoski, delikatny deser o konsystencji mlecznej pianki, który możemy podać ze świeżymi owocami, konfiturą, czy też z musem z malin lub owoców leśnych. Doskonały mus z malin można przyrządzić gotując maliny z niewielką ilością czerwonego, wytrawnego wina i cukru trzcinowego. U nas tym razem panna cotta z truskawkami. Deser w sam raz na wiosenny i letni czas.
Do jego przygotowania użyłam agaru, który jest naturalną substancją żelującą pochodzenia roślinnego.
Do jego przygotowania użyłam agaru, który jest naturalną substancją żelującą pochodzenia roślinnego.
Składniki na 6-8 porcji:
- 250 ml mleka,
- 250 ml śmietanki kremówki 30%,
- 3 łyżeczki agaru,
- 50 ml wody,
- laska wanilii,
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 łyżki rumu (np. Bacardi),
- 40 dag truskawek.
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy mleko, śmietankę, rum. Dodajemy cukier i wyłuskane ziarenka z jednej laski wanilii. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 5-7 minut.
- Osobno mieszamy w miseczce agar z 50 ml zimnej wody - intensywnie, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przelewamy agar do garnka z gotującą się śmietanką i mlekiem, mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia. Tak przygotowaną panna cottę rozlewamy do kilku małych filiżanek. Czekamy aż trochę ostygnie, a następnie wkładamy do lodówki, aby stężała.
- Po 2 godzinach wyciągamy z lodówki filiżanki z panna cottą i wkładamy na pół minuty do miski z odrobiną gorącej wody, tak aby woda nie wlała się do filiżanek. Następnie filiżanki odwracamy nad talerzem, tak aby panna cotta z nich wypadła.
- Deser ozdabiamy plasterkami truskawek. Możemy też podać go z innymi świeżymi owocami lub musem owocowym.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
No comments:
Post a Comment