poniedziałek, 11 maja 2015

Panna cotta z truskawkami


Mlecznobiała poezja smaku pod kropelką rumu...




Panna cotta to pyszny, włoski, delikatny deser o konsystencji mlecznej pianki, który możemy podać ze świeżymi owocami, konfiturą, czy też z musem z malin lub owoców leśnych. Doskonały mus z malin można przyrządzić gotując maliny z niewielką ilością czerwonego, wytrawnego wina i cukru trzcinowego. U nas tym razem panna cotta z truskawkami.  Deser w sam raz na wiosenny i letni czas.
Do jego przygotowania użyłam agaru, który jest naturalną substancją żelującą pochodzenia roślinnego.



Składniki na 6-8 porcji:
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 3 łyżeczki agaru,
  • 50 ml wody,
  • laska wanilii,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki rumu (np. Bacardi),
  • 40 dag truskawek.



Przygotowanie:
  1. Do garnka wlewamy mleko, śmietankę, rum. Dodajemy cukier i wyłuskane ziarenka z jednej laski wanilii. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 5-7 minut.
  2. Osobno mieszamy w miseczce agar z 50 ml zimnej wody - intensywnie, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Przelewamy agar do garnka z gotującą się śmietanką i mlekiem, mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia. Tak przygotowaną panna cottę rozlewamy do kilku małych filiżanek. Czekamy aż trochę ostygnie, a następnie wkładamy do lodówki, aby stężała.
  4. Po 2 godzinach wyciągamy z lodówki filiżanki z panna cottą i wkładamy na pół minuty do miski z odrobiną gorącej wody, tak aby woda nie wlała się do filiżanek. Następnie filiżanki odwracamy nad talerzem, tak aby panna cotta z nich wypadła. 
  5. Deser ozdabiamy plasterkami truskawek. Możemy też podać go z innymi świeżymi owocami lub musem owocowym.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI!  :))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz