piątek, 12 grudnia 2014

Wigilijny kompot z suszu


Aromatyczny nektar napełniający dom świąteczną magią i ciepłem...




Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu z suszonych owoców. Taki kompot pachnieć musi cynamonem oraz goździkami i mieć smak suszonych jabłek oraz śliwek. Dodatkowo jego smak wzbogacić można odrobiną suszonych moreli, rodzynek lub daktyli. Niepowtarzalny smak i aromat wigilijnego kompotu napełnia dom świątecznym klimatem i ciepłem.



Składniki (na 2 l kompotu):
  • 100 g suszonych jabłek,
  • 70 g suszonych śliwek,
  • kilka suszonych moreli,
  • garść rodzynek,
  • laska cynamonu,
  • pół łyżeczki cynamonu w proszku,
  • 7-10 goździków,
  • 5 łyżek cukru trzcinowego lub brzozowego,
  • kawałek ściętej skórki z cytryny,
  • kilka gwiazdek anyżu do dekoracji.





Przygotowanie:
  1. Suszone śliwki, jabłka i morele zalewamy zimną wodą w takiej ilości, aby je przykryła i odstawiamy na noc (lub na kilka godzin).
  2. Następnego dnia zagotowujemy 2 l wody razem z laską cynamonu i goździkami. Dosypujemy cukier i sypki cynamon, wlewamy suszone owoce owoce wraz z wodą, w której się moczyły. Dokładamy rodzynki i skórkę z cytryny. Gotujemy około 30 minut.
  3. Kompot podajemy ciepły lub schłodzony, ozdobiony gwiazdkami anyżu.



WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA 
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz