niedziela, 14 grudnia 2014

Jabłka zapiekane z bakaliami, miodem i cynamonem


Cynamonowa inspiracja na zimowe wieczory...




Pomysł na aromatyczny, zdrowy deser, który rozgrzeje w chłodny, zimowy wieczór. Jabłka wypełnione ulubionymi bakaliami w miodzie i cynamonie, a następnie delikatnie zapieczone... Macie ochotę? :) Do bakaliowego nadzienia można też dodać trochę ugotowanej kaszy jaglanej i podać deser jako jedno z dań wigilijnych.


Składniki na kilka porcji:
  • kilka jabłek (typu szara reneta),
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • 1/3 szklanki migdałów,
  • 1/4 szklanki rodzynek,
  • cytryna, 
  • kilka łyżek miodu, 
  • cynamon,
  • gwiazdki anyżu do dekoracji, 
  • laski cynamonu do dekoracji.



Przygotowanie:
  1. Ścinamy końcówki umytych jabłek, a następnie wydrążamy ich wnętrza razem z gniazdem nasiennym. Tak przygotowane jabłka skrapiamy w środku sokiem z cytryny, a następnie posypujemy cynamonem.
  2. Siekamy sparzone migdały i orzechy włoskie, a następnie łączymy je z kilkoma łyżkami miodu i rodzynkami. Bakaliowym nadzieniem wypełniamy jabłka i nakładamy na nie ścięte wcześniej końcówki.
  3. Jabłka z bakaliami zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C około 25 minut.
  4. Zapieczone jabłka dekorujemy laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu.



WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA 
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))


1 komentarz: