Tuesday 9 December 2014

Pierniczki świąteczne


Korzenne ciasteczka malowane miodowo-migdałową magią Świąt...




Ulubione przez wielu w okresie świątecznym pierniczki - pyszne, aromatyczne, delikatne, kruche, łatwe i szybkie w wykonaniu. Moje zrobione zostały z dodatkiem mąki migdałowej, czyli po prostu zmielonych drobno migdałów, dzięki czemu są bardziej miękkie niż te zrobione jedynie z mąki pszennej. Kupiłam gotową mąkę migdałową, ale jeśli będziecie mieć problem z jej dostępnością, można też samodzielnie zmielić migdały. Wycinanie pierniczków to bardzo miła, świąteczna zabawa - dla dorosłych i dla dzieci! Można nimi pięknie udekorować nie tylko świąteczny stół, ale także choinkę. :)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki migdałowej,
  • 2 szklanki mąki pszennej białej,
  • pół szklanki mąki pszennej razowej,
  • jajko,
  • 12 łyżek miodu,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.





Przygotowanie:
  1. W misce mieszamy ze sobą trzy rodzaje mąk, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Następne wbijamy jajko.
  2. W rondelku roztapiamy delikatnie masło, a następnie po zdjęciu z kuchenki łączymy je z miodem, mieszając łyżką.
  3. Masło z miodem wlewamy do miski z mąką, przyprawami i jajkiem, zagniatamy ciasto.
  4. Tak przygotowane ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z części ciasta wałkujemy kolejno na stolnicy posypanej mąką pszenną, na grubość 3-4 mm. Wykrawamy pierniczki.
  5. Pierniczki pieczemy 7 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.





WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA 
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))


7 comments:

  1. A co z jajkiem? Kiedy go użyć?

    ReplyDelete
    Replies
    1. To nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie:) Pierniczki nadają się do jedzenia od razu czy muszą swoje "odleżeć"?

      Delete
    2. Te właśnie nadają się do jedzenia od razu :)

      Delete
  2. A ile ich wychodzi z tej porcji?

    ReplyDelete