niedziela, 7 grudnia 2014

Wegański mus czekoladowy z banana i awokado


Czekoladowa amfetamina...




Dziś ciekawa wegańska propozycja deseru z bananem, awokado i surowym kakao! Udekorujcie go ulubionymi bakaliami i zdrowa, czekoladowa uczta gotowa. 
Słyszeliście już o tym, że kakao warto od czasu do czasu jeść na surowo? Co prawda zachowuje wtedy naturalny, gorzki posmak, ale jednocześnie nie traci swoich cennych wartości odżywczych, które częściowo zanikają w trakcie obróbki termicznej. 

W surowym kakao znajduje się sporo flawonoidów, takich jak np. katechina i epikatechina, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Dokładniej rzecz ujmując  flawonoidy zawarte w kakao rozrzedzają krew zapobiegając powstawaniu zakrzepów i rozkurczają mięśnie otaczające tętnice, co przyczynia się do skutecznego obniżania ciśnienia tętniczego, usprawnienia krążenia i lepszego ukrwienia mózgu. Flawonoidy mają też właściwości przeciwutleniające, tzn. zwalczające wolne rodniki odpowiedzialne m.in za starzenie się komórek.
Niestety przez to, że flawonoidy mają gorzki smak, często są usuwane z produktów zawierających kakao. Przemawia to za sięganiem po surowe kakao albo czekolady gorzkie, które także zachowują w swoim składzie flawonoidy.
Kakao to także źródło tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania serotoniny - neuroprzekaźnika, który odpowiada za uczucie szczęścia i spokoju. Kolejnym ciekawym składnikiem kakao jest fenyloetyloamina, zwana także "czekoladową amfetaminą". Dlaczego? Wysoki poziom tego neuroprzekaźnika pomaga wywołać uczucie podekscytowania i euforii.
W skład kakao wchodzą także witaminy A i E, czyli "witaminy młodości", witaminy z grupy B ważne dla naszego układu nerwowego, a także minerały, a wśród nich przede wszystkim magnez podnoszący wydajność umysłu, relaksujący mięśnie, będący skuteczną bronią przed stresem.
Nie sposób przedstawić tutaj cały skład biochemiczny kakao. Zawiera ono bowiem około 800 związków o właściwościach regenerujących, nawilżających, i tonizujących.

Zapomniałabym dodać, że kakao to jeden z najsilniejszych, naturalnych afrodyzjaków! :) 
Feel it! :)



Składniki na jedną porcję:
  • banan,
  • pół awokado,
  • łyżeczka surowego kakao,
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego lub ryżowego,
  • 1-2 łyżki syropu z agawy /syropu klonowego (lub daktylowego),
  • kilka orzechów macadamia, 
  • kilka orzechów laskowych,
  • kilka migdałów,
  • kilka jagód inkaskich,
  • łyżka rodzynek,
  • łyżeczka wiórków kokosowych.

Jak to zrobić?

  1. Obieramy banana i awokado, a następnie miksujemy za pomocą blendera lub w mikserze koktajlowym z mlekiem migdałowym, surowym kakao i  syropem z agawy lub klonowym.
  2. Tak przygotowany mus ozdabiamy bakaliami.




SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))


4 komentarze: