Friday 5 December 2014

Kolorowa sałatka z komosą ryżową


Tęcza soczystych smaków...





Cała tęcza warzywnych smaków - czarne oliwki, mix zielonych sałat, pomidorki, żółta papryka i szczypior, a do tego czarna quinoa, zwana także komosą ryżową i lekki dressing. Taka pełna kolorów sałatka daje zastrzyk pozytywnej energii w pochmurne dni . :)
Quinoa bogata jest w białko, błonnik i węglowodany, dzięki czemu posiłki z jej udziałem są sycące i wysokoenergetyczne. Do tego nie zawiera glutenu ani cholesterolu. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, pora to zmienić! :)


Składniki (na dwie porcje):
  • pół szklanki czarnej komosy ryżowej (czarna quinoa),
  • pół opakowania mixu sałat,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • pół szklanki czarnych oliwek,
  • pół żółtej papryki,
  • 1/3 pęczka szczypiorku,
  • łyżeczka oleju lnianego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól, 
  • czarny pieprz.

Jak to zrobić?
  1. Komosę przepłukujemy, a następnie gotujemy około 25 minut. Po ugotowaniu odcedzamy.
  2. Myjemy sałatę, pomidorki, paprykę, szczypiorek. Pomidorki przekrawamy na połówki, paprykę kroimy na małe paseczki, szczypiorek siekamy drobno. Oliwki przekrawamy na połówki i wyciągamy z nich pestki.
  3. W małej miseczce przygotowujemy dressing. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, olej lniany, sok z cytryny, doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
  4. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą i skrapiamy dressingiem.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))


No comments:

Post a Comment