wtorek, 18 listopada 2014

Domowe bułeczki razowe


Delikatne wnętrze otulone zmysłowo chrupiącą skórką...




W tak chłodne, jesienne dni szczególnie przyjemnie jest poczuć zapach domowego pieczywa. Już od dawna planuję zrobić najlepszy chleb świata - pełnoziarnisty, na zakwasie, który jem zawsze u moich rodziców, ale jakoś nigdy nie mogę się zebrać z tym zakwasem. No cóż, już niedługo, obiecuję! Tymczasem proponuję Wam prosty przepis na bułeczki, a właściwie mini bagietki razowe. Powstały one na bazie mojego wcześniejszego przepisu na bagietki, tyle że tym razem bułeczki są mniejsze i zrobione z dodatkiem mąki razowej. 
Mąka razowa to oczywiście więcej błonnika, więcej składników mineralnych (potasu, magnezu, żelaza), więcej witamin (B1, B2, PP), a jednocześnie mniej skrobi, czyli mniej kalorii. :)


Składniki (na 8 bułeczek) :
  • 2,5 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 2 szklanki białej mąki pszennej,
  • 20 g drożdży w kostce,
  • szklanka mleka,
  • szklanka letniej wody,
  • 1,5 łyżki masła,
  • łyżka cukru,
  • łyżka soli.



Jak to zrobić?
  1. W małym garnku zagotowujemy szklankę mleka. Następnie dodajemy do niego 1,5 łyżki masła i łyżkę cukru, mieszamy do ich rozpuszczenia. 
  2. Dolewamy szklankę letniej wody i odstawiamy na 3 minuty, aby całość ostygła.
  3. Dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą.
  4. Rozczyn drożdżowy przelewamy do miski, solimy go, a następnie dodajemy stopniowo oba rodzaje mąki wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy intensywnymi, mocnymi ruchami przez kilka minut. Będzie ono lepkie, miękkie (nie elastyczne jak typowe ciasto). 
  5. Kiedy ciasto jest gotowe, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Następnie ostrożnie wyciągamy ciasto na wysłaną mąką stolnicę lub deskę i dzielimy je na 8 części.  Z każdej z nich formujemy bułeczkę o długości około 7 cm. Dobrze jest przed tym ręce obtoczyć w mące, aby ciasto się do nich za bardzo nie kleiło. Możemy też dla ozdoby zrobić poprzeczne nacięcia ciasta nożem (jak na zdjęciach).
  7. Bułki przenosimy na natłuszczoną, np. za pomocą oliwy blachę i odstawiamy jeszcze na 5-10 minut do wyrośnięcia.
  8. Bułeczki pieczemy przez 13 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 °C. Można upiec je z parą wodną, tzn. umieszczając poziom niżej niż blaszka z bułkami naczynie żaroodporne z wodą - dzięki temu skórka bułeczek będzie bardziej chrupka.




SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))


5 komentarzy:

  1. Są po prostu przepiękne! Ale najbardziej zazdroszczę Ci boskiego aromatu jaki się unosił po domu podczas pieczenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, wyglądają znakomicie ! :) Drukuje przepis i wkładam do swojego segregatora :)
    Sama od jakiegoś czasu prowadzę bloga: http://twojmlunch.blogspot.com/ o zdrowym jedzeniu do pracy. Na pewno upiekę bułeczki i zabiorę do pracy na drugie śniadanie, podzielę się zdjęciami na moim blogu. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do wyrobienia ciasta użyć dloni czy można łyżką?;)

    OdpowiedzUsuń