poniedziałek, 6 października 2014

Jabłkowo-śliwkowe smoothie jaglane


Jesienny mus ze szczyptą cynamonu...




Kaszę jaglaną możemy wykorzystać nie tylko do zrobienia obiadu, ale także pysznego koktajlu czy deseru. Warto, bo zawiera ona m.in. dużą ilość białka; witaminy z grupy B; żelazo; krzemionkę, która zapewnia zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci; lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację oraz antyoksydanty zapobiegające starzeniu się skóry. Połączenie kaszy jaglanej z jesiennymi owocami i szczyptą cynamonu w formie smoothie to doskonały wybór na jesienne śniadanie lub lunch.


Składniki (na 2 porcje):
  • jabłko,
  • 6 śliwek,
  • duży jogurt naturalny (około 350 gram),
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • kilka kostek lodu (opcjonalnie).



Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną przepłukujemy kilkukrotnie zimną wodą, a następnie gotujemy przez około 17 minut w szklance wody, aż kasza ją wchłonie.
  2. Myjemy jabłko i śliwki, pozbywamy się ich gniazd nasiennych i  pestek. Jabłko kroimy na kawałki, nie obieramy.
  3. W mikserze koktajlowym umieszczamy owoce ze skórkami, jogurt naturalny, ugotowaną kaszę jaglaną, cynamon. Miksujemy całość przez kilka minut, do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe! :)

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))


3 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystkie owocowe smoothies, podczas wakacji, jakoś więcej się ich u mnie na blogu pojawiało, ale chyba znowu zacznę je przyrządzać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis i super prezentuje się na zdjęciach. Dla mnie bardzo innowacyjne. Muszę wypróbować ( ;
    w wolnej chwili zapraszam do siebie, pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń