sobota, 25 stycznia 2014

Spaghetti z pesto z suszonych pomidorów i migdałów


Moc natury skryta w suszonych na słońcu pomidorach i aromatycznych migdałach...




Moje nowe odkrycie kulinarne. Inspiracja zaczerpnięta z kulinarnych blogów angielskich, ale klimat bardziej włoski. Prażone migdały i czosnek połączone z suszonymi pomidorami i oliwą dają pesto o niezwykle bogatym smaku. Pietruszka i Grana Padano świetnie z nimi grają. Dodatek prażonych okruszków ciemnego chleba dodatkowo potęguję ciekawe doznania i daje efekt chrupkości. Polecam Wam wypróbować. To spaghetti jest naprawdę rewelacyjne! :)


Składniki (dla dwóch osób):
  • 200 g makaronu spaghetti,
  • pół słoika suszonych pomidorów,
  • pół szklanki migdałów,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek (80 ml),
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego),
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki,
  • kromka ciemnego pieczywa,
  • 200 g makaronu spaghetti,
  • kilka listków sera Grana Padano lub parmezanu.



Przygotowanie:
  1. Gotujemy makaron spaghetti.
  2. Migdały miażdżymy delikatnie tłuczkiem i prażymy przez 5 minut na patelni razem z łyżką oliwy i startymi na tarce dwoma ząbkami czosnku.
  3. W blenderze umieszczamy suszone pomidory, oliwę z oliwek (część oliwy możemy zastąpić olejem z pomidorów), oraz uprażone na patelni migdały z czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy całość przez kilka minut (migdały nie powinny być całkowicie rozdrobnione).
  4. Kromkę pełnoziarnistego pieczywa kruszymy drobniutko. Okruszki chleba prażymy na patelni z łyżką oliwy.
  5. Myjemy pietruszkę i rwiemy ją drobno. Ser Grana Padano kroimy w bardzo cieniutkie listki.
  6. Na makaron spaghetti wykładamy pesto, posypujemy je pełnoziarnistymi kruszynkami chleba i dekorujemy całość natką pietruszki i listkami Grana Padano bądź parmezanu.




SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI!! :))


3 komentarze:

  1. migdałowego pesto jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszne, aromatyczne i chrupiące :). Suszone pomidory i prażone migdały to bardzo ciekawe połączenie. Zachęcam do wypróbowania :). Ja jestem nim zauroczona.

      Usuń
  2. Faktycznie świetne połączenie suszonych pomidorów suszonych i migdałów. Ja zrobiłam z makaronem pełnoziarnistym. Polecam. Baśka.

    OdpowiedzUsuń