Sunday 24 November 2013

Pizza z szynką i pieczarkami


Promyk słonecznej Italii...




Składniki na dwie pizze:

- na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka soli,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 150-170 ml ciepłej wody;
na sos :
  • 200 g pomidorów z puszki lub kartonika,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka bazylii,
  • półtorej łyżeczki oregano,
  • czarny pieprz,
  • sól;
- dodatki:
  • 125 g sera mozzarella,
  • 4 pieczarki,
  • pomidor,
  • 100 g szynki,
  • listki bazylii (opcjonalnie).


Przygotowanie:
  1. Drożdże rozkruszamy do kubka, dosypujemy łyżeczkę cukru, zalewamy całość 100 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody. Odstawiamy całość na 3-4 minuty, aż drożdże wypłyną na wierzch.
  2. Przesianą mąkę wsypujemy do miski (zostawiając odrobinę na później, aby w razie czego zagęścić ciasto). Dodajemy 2 łyżki oliwy lub oleju oraz łyżkę soli. Kiedy drożdże ładnie wyrosną wlewamy je do miski i rozprowadzamy, mieszamy z mąką i resztą składników za pomocą łyżki. Następnie dodajemy jeszcze 50-70 ml ciepłej wody, mieszamy minutę łyżką, a następnie dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto rękami przez kilka minut, aż będzie odlepiało się od rąk. Możemy wyciągnąć ciasto z miski na stolnicę, aby łatwiej było je zagniatać. Kiedy ciasto jest gotowe wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce.
  3. W tym czasie przygotowujemy sos. Pomidory miksujemy z łyżką oliwy, łyżeczką bazylii, łyżeczką oregano, pół łyżeczki soli, dwoma szczyptami czarnego pieprzu.
  4. Ser mozzarella oraz umyte pieczarki i pomidora kroimy w cienkie plasterki. Plasterki szynki kroimy drobno.
  5. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek, który układamy na posmarowanej oliwą blaszce. Każdy placek smarujemy 4 łyżkami sosu pomidorowego zostawiając od kraju około 1 cm nieposmarowanego ciasta.
  6. Teraz na pizzy układamy plasterki mozzarelli, następnie pieczarki, pomidory oraz szynkę. Całość posypujemy jeszcze delikatnie oregano.
  7. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250°przez 12 minut.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))

5 comments:

  1. Jakie cienkie ciasto ! Takie uwielbiam <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jest cieniutkie i pyszne :)) Pozdrawiam Natalie :)

      Delete
  2. Pięknie Ci wyszła :) - pychota!

    ReplyDelete
  3. Swietny przepis. Dodalam od siebie jeszcze kabanoski maestro i wyszlo pycha. dziekuje za przepis ;)

    ReplyDelete