Udaj się w podróż marzeń miękką, bezkresną, piaszczystą plażą skąpaną w blasku słońca...
Składniki:
- 5 jajek,
- szklanka cukru,
- ziarenka z jednej laski wanilii (opcjonalnie),
- 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (270 g),
- 200 g masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka cukru pudru (do przyprószenia).
Przygotowanie:
- Przygotowujemy składniki na ciasto, wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.
- Wbijamy jajka do miski (całe, nie oddzielamy białek od żółtek) i ubijamy je na jasną puszystą masę, która powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość, nawet więcej niż dwa razy. Kiedy piana jest już bardzo puszysta stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy.
- Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy do połączenia składników.
- Masło roztapiamy w garnku i jeszcze ciepłe wlewamy do ciasta, miksujemy lub mieszamy intensywnie za pomocą ubijaczki do jajek, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Ciasto wlewamy do blaszki wysmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku przez 50 minut. Przez pierwsze 20 minut ciasto pieczemy w temperaturze 160 °C, a przez kolejne 30 minut w temperaturze 170 °C. Do pieczenia ciasta można użyć wąskiej, podłużnej, prostokątnej blaszki lub foremki do babki.
- Ostudzone ciasto dla ozdoby możemy przyprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
A propos piaskowych podróży...:)
Ach, jakie delikatne. :) Takie kruche ciasta lubię chyba najbardziej, jeszcze z cytrynowym lukrem...
ReplyDeleteDelikatne i pyszne :)
ReplyDeleteRzeczywiście wygląda bardzo delikatnie i apetycznie :)
ReplyDeleteA czy ciasto pieczemy w kuchence z termoobiegiem czy sama gora czy jak?
DeleteJa piekę w trybie Góra-Dół bez termoobiegu, ale myślę, że w trybie z termoobiegiem też powinno być ok :))
ReplyDeleteBardzo fajne ciacho - lekkie i pyszne :) Szybko znika...
ReplyDeleteCieszę się :)))
Deletea jakiej wielkości powinna być blaszka?
ReplyDeleteOkoło 30 cm długości, 8 cm szerokości :))
DeleteCiasto można też upiec w formie babki :))
ReplyDeleteCzy zamiast mąki ziemniaczanej mogę użyc zwykłej pszennej/tortowej? Pozdrawiam
ReplyDeletePowiem szczerze, że nie jestem pewna, bo nigdy nie robiłam tego ciasta z mąki pszennej. Podejrzewam, że można, ale nie jestem pewna, czy będzie miało wtedy swoją charakterystyczną piaskową konsystencję. Myślę, że wyjdzie bardziej biszkoptowate, ale można spróbować :).
DeletePozdrawiam :)