sobota, 14 września 2013

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem


Niebanalne połączenie złocistych placuszków i delikatnego łososia na jogurtowej chmurce...




Pierwszy raz spróbowaliśmy placków ziemniaczanych z wędzonym łososiem w restauracji Atmosfera Żoliborza, która dzisiaj niestety już nie istnieje. Okazały się być szalenie pyszne, zaskakujące i orzeźwiające. Zachwyceni  postanowiliśmy wracać do tej cudownej kompozycji także w domu. Wychodzą doskonale. Sami spróbujcie! :).



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków,
  • mała cebula,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 10 dag wędzonego łososia,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżki oleju,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • czarny pieprz.



Przygotowanie:
  1. Ziemniaki oraz cebulę obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. 
  2. Mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, jajka oraz mąkę. Doprawiamy pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
  3. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką okrągłe placki i smażymy z obydwu stron na złocisty  kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Łososia kroimy w paseczki. Opłukany koperek siekamy drobno. Jogurt doprawiamy pieprzem oraz solą.
  5. Placki ziemniaczane układamy na talerzach, na każdy z nich nakładamy warstwę jogurtu greckiego, umieszczamy kawałek łososia i ozdabiamy koperkiem.




By czas przygotowywania szybciej upływał...:)


9 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne!Z chęcią bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam właśnie takie! Proste, orzeźwiające i przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajne i inspirujące połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! Właśnie zrobiłam na obiad i cała rodzinka się cieszy. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega, mega, mega pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej!!! Szukajac w necie przepisu na placki z lososiem natrafilam na Twojego bloga!! Juz sama nazwa bloga zwrocila moja uwage!! od razu skojarzylam, ze Twoje imie wydaje sie byc znajome.I czytajac o Tobie tylko sie w tym utwierdzilam:) poznalam Twoja siostre Andzelike na Erasmusie w Hiszpanii.Jaki tez swiat maly!! Extra blog!! Przepis wyprobuje jutro!!! Zapraszam na mojego bezgluteniwego bloga www.niezawieraglutenu.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Agata, faktycznie świat jest mały!! :) Słyszałam kiedyś od Andżeliki, że jej koleżanka prowadzi bloga bezglutenowego. Będę teraz do Ciebie zaglądać i powiem Andżeli, że się znalazłyśmy!! :) Dzięki za miłe słowa na temat mojego bloga, a placki z wędzonym łososiem polecam, bo są mega! :) A teraz już uciekam na Twojego bezglutenowego bloga! :)

      Usuń