poniedziałek, 28 października 2013

Jedzmy jabłka ze skrórką




Nie obieraj jabłek, bo stracą one na wartości. Skórka jabłka zawiera 5 razy więcej składników odżywczych niż miąższ! Najkorzystniejsze dla zdrowia są błonnik, kwas ursolowy i flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Naukowcy z University of Iova odkryli, że kwas ursolowy występujący w skórce jabłka przyspiesza metabolizm, zwiększa ilość tzw. brązowego cukru, który przyspiesza spalanie innych tłuszczów, a także sprawia, że mięśnie budują się szybciej. Obecnie trwają badania nad suplementem diety bazującym na kwasie ursolowym.

Oczywiście mowa tu o jabłkach ekologicznych. W przypadku jabłek o nieznanym pochodzeniu, np. tych z marketów, w skórce jabłka znajdować się też może sporo pestycydów, których należy unikać. W takim wypadku lepiej jabłka obierać niż ryzykować.

Jakie wartości odżywcze kryją w sobie  jeszcze  jabłka? Zawierają wiele minerałów, w tym potas, cynk, żelazo, krzem, a także witamin A, C, E oraz z grupy B, dzięki czemu poprawiają stan włosów, skóry i paznokci.
Dodatkowo flawonoidy zawarte w jabłkach zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. W ten sposób pomagają zapewnić sprawny przepływ krwi i usuwanie niechcianego tłuszczu z organizmu. Zjedzenie codziennie 1-2 jabłek obniża stężenie niechcianego cholesterolu LDL o kilka procent i znacznie zmniejsza ryzyko zawału.

Jak głosi popularne angielskie przysłowie: "An apple a day keeps the doctor away".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz