Sunday 6 October 2013

Wołowina sezamowa z czarnym ryżem


Zakazany sekret orientu ukryty w sezamowej słodyczy...






Składniki dla dwóch osób:
  • 150 g czarnego ryżu,
  • 200 g wołowiny,
  • pół małej cukinii,
  • marchewka,
  • pół cebuli,
  • 5 grzybów mun,
  • 10 pędów bambusa,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki sezamu w ziarnach,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • ząbek czosnku,
  • mały kawałek świeżego imbiru (wielkości dwóch ząbków czosnku),
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • łyżka cukru brązowego,
  • szczypta soli.



Jak to zrobić?
  1. Czarny ryż gotujemy w osolonej wodzie przez około 35 minut. 
  2. Grzybki mun wkładamy do wody na 15 minut.
  3. Myjemy mięso i kroimy je na małe, cienkie kawałeczki, jak na zdjęciach. W miseczce przygotowujemy marynatę do mięsa z 3 łyżek sosu sojowego, sprasowanego ząbka czosnku i sprasowanego imbiru. Pokrojone mięso wkładamy do miseczki i mieszamy z marynatą, odstawiamy na 10 minut.
  4. Grzybki mun, które moczyły się, gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły, przez 10 minut.
  5. Obieramy marchewkę, myjemy ją i kroimy w plasterki. Myjemy cukinię, przekrawamy ją wzdłuż na pół i kroimy w plasterki o kształcie półkola. Obieramy cebulę i jej połówkę kroimy w piórka.
  6. Ugotowane grzyby mun odcedzamy z wody i kroimy w cieniutkie paseczki.
  7. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego i wykładamy na nią mięso z marynatą, pokrojoną cebulę, marchewkę, cukinię, paseczki grzybów mun i pędy bambusa. Doprawiamy łyżką brązowego cukru i szczyptą soli. Smażymy, mieszając co jakiś czas, przez 15 minut. 
  8. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego, mieszamy i na małym ogniu smażymy jeszcze przez minutę.
  9. Ugotowany ryż, odcedzamy z wody i nakładamy na talerze. Obok układamy mięso z warzywami i posypujemy je ziarnami sezamu.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))





No comments:

Post a Comment