poniedziałek, 14 października 2013

Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem


W mlecznej krainie cynamonowej rozkoszy...





Składniki dla dwóch osób:
  • 750 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 200 g ryżu,
  • 5 dużych jabłek,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego.

Przygotowanie:
  1. Ryż gotujemy na mleku zmieszanym z wodą przez pół godziny. W trakcie gotowania uzupełniamy ubytki mleka.
  2. Jabłka obieramy ze skórek, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy na małym ogniu przez 10-12 minut z 2 łyżkami cukru i łyżeczką cynamonu.
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ugotowanego na mleku ryżu, następnie wykładamy na nią duszone jabłka i znów układamy warstwę ryżu, który polewamy kilkoma łyżkami mleka pozostałymi z gotowania, aby ryż nie wysechł. Szarlotkę ryżową zapiekamy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 °C. 
  4. Układamy na talerzach, prószymy cynamonem. Możemy też dodatkowo przyozdobić laską cynamonu.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz