środa, 16 października 2013

Omlet z oliwkami i pomidorami


Lekki, ziołowy omlecik w oliwkowym raju ...  






Składniki dla dwóch osób:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mleka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • dwie szczypty soli,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 3 małe pomidorki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.



Przygotowanie:
  1. Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki. Oliwki kroimy na połówki lub jeśli są duże jeszcze drobniej.
  2. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i mąką. Możemy zrobić to za pomocą ubijaczki do jajek lub miksera. Do masy jajecznej dodajemy zioła prowansalskie, kilka plasterków pomidora, część pokrojonych oliwek, mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wylewamy na nią masę jajeczną. Smażymy na średnim ogniu około 2-3 minuty. Możemy przedzielić omlet na pół, aby można było go łatwiej obrócić. Obracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru.
  4. Gotowy omlet układamy na talerzach, solimy do smaku i układamy na nim pozostałe plasterki pomidora i oliwki.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz