Thursday 24 October 2013

Ciasto z budyniem i gruszkami


Subtelne ciasto i mięciutkie gruszki skryte w aksamitnym, budyniowym sercu...





Składniki (na dużą, prostokątną blaszkę):
  • 500 g mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki + 4 łyżki cukru (można użyć trzcinowego),
  • 150 g masła,
  • 2 jajka,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • szczypta soli,
  • 4 gruszki,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 3 szklanki mleka.




Jak to zrobić?
  1. Na stolnicy lub w dużej misce mieszamy ze sobą 500 g mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Masło siekamy drobno nożem i dodajemy do mąki wraz z 2 całymi jajkami i 3 żółtkami. Zagniatamy ciasto przez około 7 minut, aż uzyska jednolitą konsystencję. Dzielimy je na dwie części - większą (2/3 całego ciasta) i mniejszą (1/3 całego ciasta) i wkładamy do lodówki.
  2. Gruszki myjemy, obieramy ze skórek i kroimy na drobne cząstki pozbywając się ich gniazd nasiennych.
  3. W garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka. Do pół szklanki zimnego mleka wsypujemy 2 budynie waniliowe i 4 łyżki cukru, mieszamy je dokładnie. Kiedy mleko w garnku się zagotuje, wlewamy do niego szklankę mleka z rozpuszczonym w nim budyniem i intensywnie mieszamy do zgęstnienia budyniu i uzyskania jego jednolitej, aksamitnej konsystencji.
  4. Wyciągamy z lodówki większą część ciasta, wałkujemy i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto prószymy 3 łyżkami kaszki manny i wykładamy na nie gruszki. Następnie gruszki zalewamy ciepłym jeszcze budyniem.
  5. Wyciągamy mniejszą część ciasta, ścieramy je na grubej tarce na budyń.
  6. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez 45 minut.
  7. Po ostygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce.

Bezpośrednio po upieczeniu masa budyniowa może wydawać się trochę rzadka, jednak zgęstnieje ona po ostygnięciu ciasta. Właściwą konsystencję ciasto osiągnie  po włożeniu go na jakiś czas do lodówki.




SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))

15 comments:

  1. rozmarzyłam się patrząc na to ciasto! :)

    ReplyDelete
  2. Wygląda wyjątkowo kusząco :)

    ReplyDelete
  3. Myślałam, że jeszcze mam gruszki. Przygotowałam bazę. Niestety moi domownicy zjedli wszystkie gruszki, dlatego wykorzystałam mango. Właśnie się piecze. Dam znać jak wyszło.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mhm, ciekawe, jak wyjdzie z mango :) Czekam na relację :))

      Delete
  4. Z mango też wyszło ciekawie. Polecam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cieszę się :) ja znałam też wersję z jabłkami, ale na wersję z mango bym nie wpadła. Kiedyś wypróbuję! Pozdrawiam :) i życzę smacznego wieczoru :))

      Delete
  5. Czy budynie waniliowe mają już zawierać w sobie cukier czy używamy tych bez dodatku cukru? I jak pieczesz, w sensie, na którym poziomie w piekarniku i jaka opcja (dół, góra-dół?)? Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  6. Witam :) Jeśli chodzi o budynie, to można użyć dodowolne z nich - bez cukru lub z cukrem. Jeśli użyjemy tych bez cukru, to trzeba w czasie gotowania dodać te 4 łyżki cukru wymienione w przepisie. Jesli natomiast użyjemy tych z cukrem, to nie dodajemy już do nich tych 4 łyżek cukru z przepisu. Jeśli chodzi o pieczenie, to ja wybieram tryb Góra-Dół. Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  7. Witam, czy masło ma być miękkie czy z lodówki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Witam :) Masło raczej z lodówki, aby łatwiej było je posiekać :)

      Delete
  8. Ależ cudny opis ciasta, rozmarzyłam się :) Z chęcią sięgnęłabym po kawałeczek :)

    ReplyDelete
  9. Zrobiłam i czekamy!

    ReplyDelete