Pozwól się unieść czarowi lekkich, wielokolorowych warzyw muśniętych aromatycznym sosem z nutką rozmarynu...
Składniki dla dwóch osób:
- jedna duża cukinia (lub dwie małe),
- brokuł,
- pomarańczowa papryka,
- 150 g pomidorków cherry (koktajlowych),
- 80 g sera żółtego,
- 100 g sera camembert,
- 150 ml śmietanki 30 %,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- rozmaryn suszony lub świeży,
- sól,
- czarny pieprz.
Przygotowanie:
- Myjemy brokuł i dzielimy na różyczki. Wkładamy do osolonego wrzątku na 5 min, po czym odsączamy z wody. Płuczemy paprykę, usuwamy z niej gniazdo nasienne, kroimy w paski. Umytą cukinię kroimy w plasterki. Jeśli jest duża to okrągłe plasterki dzielimy jeszcze na połówki lub ćwiartki. Myjemy pomidorki i przekrawamy je na połówki.
- Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy rozmarynem (w wypadku świeżego rozmarynu siekamy go wcześniej drobno), solą, pieprzem, skrapiamy oliwą, mieszamy i odkładamy na 10 minut.
- W tym czasie przygotowujemy sos serowy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Camembert kruszymy. Łączymy śmietankę i oba rodzaje serów, podgrzewamy mieszając, aż sery się rozpuszczą. Doprawiamy pieprzem i solą. Jeśli skórki z serka camembert się nie rozpuszczą, przepuszczamy sos przez sitko o drobnych oczkach.
- Warzywa zalewamy sosem serowym. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Lubię takie lekkie dania, pycha!
ReplyDeletemhmm wygladaja bardzo apetycznie!
ReplyDelete