poniedziałek, 16 września 2013

Warzywa pieczone w sosie serowym


Pozwól się unieść czarowi lekkich, wielokolorowych warzyw muśniętych aromatycznym sosem z nutką rozmarynu...




Składniki dla dwóch osób:
  • jedna duża cukinia (lub dwie małe),
  • brokuł,
  • pomarańczowa papryka,
  • 150 g pomidorków cherry (koktajlowych),
  • 80 g sera żółtego,
  • 100 g sera camembert,
  • 150 ml śmietanki 30 %,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • rozmaryn suszony lub świeży,
  • sól,
  • czarny pieprz.



Przygotowanie:
  1. Myjemy brokuł i dzielimy na różyczki. Wkładamy do osolonego wrzątku na 5 min, po czym odsączamy z wody. Płuczemy paprykę, usuwamy z niej gniazdo nasienne, kroimy w paski. Umytą cukinię kroimy w plasterki. Jeśli jest duża to okrągłe plasterki dzielimy jeszcze na połówki lub ćwiartki. Myjemy pomidorki i przekrawamy je na połówki.
  2. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy rozmarynem (w wypadku świeżego rozmarynu siekamy go wcześniej drobno), solą, pieprzem, skrapiamy oliwą, mieszamy i odkładamy na 10 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy sos serowy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Camembert kruszymy. Łączymy śmietankę i oba rodzaje serów, podgrzewamy mieszając, aż sery się rozpuszczą. Doprawiamy pieprzem i solą. Jeśli skórki z serka camembert się nie rozpuszczą, przepuszczamy sos przez sitko o drobnych oczkach.
  4. Warzywa zalewamy sosem serowym. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))



2 komentarze: