Saturday 24 August 2013

Warzywa i owoce potęgują nasz optymizm




Osoby, które jedzą dużo warzyw i owoców są większymi optymistami. Amerykańscy naukowcy odkryli, że optymiści śmiało patrzący w przyszłość, wierzący w siebie i w swoje możliwości, pewni szczęśliwego rozwiązania mają we krwi więcej karotenoidów, czyli barwników roślinnych, które wpływają na lepsze samopoczucie.

Karotenoidy te znaleźć można w warzywach i owocach. Sprawiają one, że pomidory są czerwone, a dynia pomarańczowa. Istnieje kilkaset rodzajów barwników roślinnych, ale tylko kilka z nich ma znaczący wpływ na nasz organizm. Należą do nich beta-karoten, alfa-karoten, kryptoksantyna, likopen, luteina i zeaksantyna. 
Najwięcej beta-karotenu jest w marchwi, szpinaku, pomidorach, morelach i dyni, likopenu w czerwonych owocach, np. czerwonych grejpfrutach i arbuzie. Luteiny i zeaksantyny szukajmy w ciemnozielonych warzywach, czyli w brokułach, jarmużu, szpinaku, natce pietruszki, brukselce, a także w czerwonej papryce i kukurydzy. Kryptoksantynę znajdziemy w owocach mango, pomarańczach i brzoskwiniach.
 
Autorka badań Julia Boehm z Harvard School of Public Health przyznała, że były to jedne z pierwszych prac naukowych wykazujących związek pomiędzy optymizmem a poziomem karotenoidów w naszym organizmie.

Jednak karotenoidy to nie tylko źródło optymizmu. Są one też silnymi antyoksydantami, czyli przeciwutleniaczami, neutralizującymi wolne rodniki, które w nadmiarze szkodzą komórkom i przyspieszają starzenie skóry. Jednym z głównych czynników powodujących starzenie się naszej skóry jest promieniowanie UV, które między innymi pobudza wolne rodniki do atakowania komórek naszego organizmu, co prowadzi do ich osłabienia, a w późniejszym czasie do śmierci. Najlepszymi naturalnymi antyoksydantami są właśnie karotenoidy.
Związki te usprawniają także nasz system obronny. Dzięki stymulacji układu odpornościowego, organizm tworzy więcej tzw. makrofagów, komórek naturalnych K i pomocniczych typu T, które wykazują zdolność niszczenia nie tylko wirusów, ale także komórek rakowych.

Rola karotenoidów w naszym organizmie jest nieoceniona, sięgajmy więc po warzywa i owoce jak najczęściej!



1) Psychosomatic Medicine
2) Nauka w Polsce, PAP
3) Normy żywienia człowieka, Ziemlański Ś.



No comments:

Post a Comment