poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Szarlotka


Czysta rozkosz smaku kusząca niebiańskim aromatem cynamonu... 




Składniki (na dużą blaszkę):
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 5 jajek, 
  • 7 łyżek cukru pudru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego (łącznie 16 g),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.


Jak to zrobić?
  1. Umyte jabłka obieramy ze skórek i kroimy na ćwiartki lub ósemki wykrawając z nich gniazda nasienne. Wrzucamy je do garnka, dodajemy łyżkę masła, łyżeczkę cynamonu i dusimy pod przykryciem przez 30 minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy do nich jedno opakowanie cukru waniliowego, mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut, aż jabłka zmiękną zupełnie i uzyskają jednolitą konsystencję konfitury.
  2. W czasie gdy jabłka się duszą, przygotowujemy ciasto. Przesiewamy na stolnicę mąkę z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Dokładamy do nich kostkę masła oraz jedno opakowanie cukru waniliowego i siekamy całość nożem przez około 5 minut do rozdrobnienia składników. 
  3. Następnie dodajemy 2 całe jajka oraz 3 żółtka (białka z tych jajek zostawiamy, bo wykorzystamy je później na pianę) i od tej pory ugniatamy ciasto rękami. W trakcie ugniatania możemy jeszcze dosypywać mąki, jeśli ciasto będzie zbyt lepkie. Musi ono uzyskać taką konsystencję, aby możliwe było jego rozwałkowanie. 
  4. Kiedy ciasto jest gotowe, dzielimy je na pół. Jedną jego połówkę wstawiamy do zamrażalnika na 10-15 minut. Drugą natomiast wałkujemy na placek o grubości około 4 mm i rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (ja do tych proporcji ciasta używam blaszki o wymiarach 30 cm * 35 cm).
  5. Teraz za pomocą miksera lub trzepaczki do jajek ubijamy pianę z pozostawionych wcześniej 3 białek z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana jest gotowa (tzn. możemy przewracać miskę, a piana trzyma się ścianek i nie wypada) dosypujemy do niej stopniowo cukier puder i dalej ubijamy, czy też ucieramy. Najlepiej dodawać cukier po łyżce, ucierać / ubijać i dodawać kolejną łyżkę cukru.
  6. Na placek w blaszce wykładamy duszone jabłka, rozprowadzamy je równomiernie. Następnie wykładamy warstwę przygotowanej piany z białek i cukru pudru. Na koniec wyciągamy z zamrażalnika drugą połowę ciasta i ścieramy je nad plackiem na tarce, tak aby pokryć całą powierzchnię ciasta.
  7. Blaszkę z ciastem wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 190 °piekarnika na 35 minut.
  8. Gotowe ciasto można jeszcze dodatkowo posypać po wierzchu cukrem pudrem bądź cynamonem. :)







SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))


6 komentarzy:

  1. Pycha, aż ślinka leci, ja dziś robiłam domowy mus szarlotkowy(,kuchnia lidla,), na weekend wypróbuję przepis na ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam przepis, szarlotka jest znakomita!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie! Uwielbiam szarlotki, choć nie każda jest tak samo dobra. Upodobałam sobie przepis mojej koleżanki, ale ten Twój bardzo mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam więc wypróbować moją wersję :)) Na pewno Pani nie pożałuje :)
    Szarlotka jest przepyszna i pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. podpiekamy ciasto przed wyłożeniem?jabłka wykładamy gorące czy studzimy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam :) Ciasta nie podpiekamy przed wyłożeniem jabłek. Jabłka mogą być gorące albo delikatnie przestudzone.

    OdpowiedzUsuń