Uwodzicielskie francuskie naleśniki subtelnie muśnięte konfiturą malinową i przyozdobione świeżymi owocami...
Składniki na 4 naleśniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 125 ml mleka,
- 125 ml wody,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki cukru pudru,
- konfitura malinowa,
- świeże maliny do przyozdobienia.
Jak to zrobić?
- Mąkę przesiewany przez sitko do misy. Dodajemy do niej szczyptę soli, pół łyżeczki cukru pudru, wbijamy dwa jajka, a następnie wlewamy mleko i wodę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą ubijaczki do jajek.
- Na mocno rozgrzanej patelni roztapiamy pół łyżeczki masła i rozlewamy na niej porcję ciasta naleśnikowego. Kiedy naleśnik zarumieni się przewracamy go na drugą stronę.
- Przygotowane w ten sposób naleśniki przekładamy konfiturą malinową i składamy na ćwiartki, a następnie ozdabiamy malinami.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Piękne naleśniczki ! Szkoda, że teraz ciężko o maliny i trzeba czekać do lata...
ReplyDelete