sobota, 25 czerwca 2016

Domowy kisiel truskawkowy


Truskawkowa fiesta...
 



Czas na truskawkową fiestę! :) Jak już kiedyś pisałam pyszny, domowy kisiel można zrobić z praktycznie każdego rodzaju owoców. Jest szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Kochają go dzieci i dorośli. U nas tym razem w wersji truskawkowej - rewelacyjny! :)
Truskawki dostarczają nam sporej dawki witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego wspomagającego pracę naszego mózgu oraz kwasu elagowego o właściwościach antynowotworowych.


Składniki:
  • 150 g truskawek,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 500 ml = 2 szklanki wody,
  • łyżka cukru trzcinowego.

Przygotowanie:
  1. Zagotowujemy półtorej szklanki wody.
  2. Umyte truskawki rozgniatamy w miseczce widelcem. Dolewamy do nich pół szklanki = 125 ml zimnej wody, dodajemy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i łyżkę cukru trzcinowego, mieszamy dokładnie.
  3. Do gotującej się wody dodajemy zawartość miseczki, mieszamy. Gotujemy mieszając około minutę.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !!  :))

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię kisiele, chociaż nie wiem czemu jem ich bardzo rzadko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, przyrządzę sobie w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Również postaram sie go w wolnej chwili przygotować. Szczególnie,ze o wiele bardziej smakują mi takie domowe słodkości niż te kupowane w sklepie.Rozumiem, że kisielek można zrobić nie tylko z truskawek, ale również i z innych owoców? Zostało mi jeszcze trochę malin :)

    OdpowiedzUsuń