sobota, 11 czerwca 2016

Red curry z tofu


Kaffir, kolendra, trawa cytrynowa i galangal, czyli sekrety kuchni tajskiej...




Red curry to nasze ulubione danie orientalne w ostatnim czasie. Wracamy do niego co weekend - w wersji z tofu lub z dorszem.  Powstaje na bazie pomidorów i mleczka kokosowego. Pełne jest warzyw takich jak papryka i cukinia, a także pędów bambusa. Sekretem dobrego sosu jest pasta red curry, w której skład wchodzą tylko naturalne składniki - chilli, trawa cytrynowa, czosnek, skórka limonki kaffir, szalotka, galangal, kmin rzymski i kolendra. Polecamy wszystkim miłośnikom kuchni tajskiej! :)


Składniki na dwie duże porcje:
  • 180-200 g tofu naturalnego,
  • 300 ml mleczka kokosowego,
  • 150 g ryżu, np. jaśminowego,
  • 2 łyżeczki pasty red curry,
  • 3 pomidory, np. malinowe,
  • pół papryki czerwonej,
  • pół papryki zielonej,
  • pół cukinii,
  • garść pędów bambusa,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • mały kawałek imbiru - około 1 cm,
  • czosnek,
  • pół papryczki chilli,
  • sproszkowana papryka słodka,
  • chilli pieprz cayenne,
  • kilka ziaren kolendry,
  • kilkanaście listków świeżej kolendry,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 2 łyżki oleju do smażenia.
 
Przygotowanie:
  1. Tofu kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę z 3 łyżek sosu sojowego, startych na tarce 2 ząbków czosnku, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej. Nasączamy nią tofu, odstawiamy na 10 minut. Smażymy przez kilka minut na patelni, na łyżce oleju, mieszając od czasu do czasu. Odkładamy do miseczki.
  2. Gotujemy ryż.
  3. Myjemy warzywa. Paprykę zieloną i czerwoną kroimy w krótkie paseczki, obraną cukinię wzdłuż na pół, a później na plasterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. 
  4. Na patelnię dolewamy jeszcze łyżkę oleju i podsmażamy papryczkę chili pokrojoną w cieniutkie krążki, starty na tarce czosnek i imbir, utarte w moździerzu ziarna kolendry. Dokładamy pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną oraz cukinię. Doprawiamy 1/3 łyżeczki papryki słodkiej i 1/4 łyżeczki chili pieprzu cayenne. Smażymy przez kilka minut, mieszając.
  5. Dokładamy pokrojone w kostkę pomidory i pędy bambusa. Dusimy całość do rozdrobnienia pomidorów, aż przybiorą one postać sosu. 
  6. Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Jeżeli w mleczku kokosowym zebrała się śmietanka i rozdzieliło się ono od wody kokosowej, możemy je najpierw osobno podgrzać w rondelku i zamieszać, aby uzyskać jednolitą emulsję.
  7. Doprawiamy 2 łyżeczkami pasty red curry i łyżką sosu sojowego. Mieszamy dokładnie. Możemy na koniec dodać kilka listków świeżej kolendry.
  8. Red curry podajemy na talerzach obok ryżu.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
 

3 komentarze:

  1. Ja bym jednak spróbowała tej wersji z dorszem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Mam w lodówce wędzone tofu, ale pewnie nie nadaje się, nie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, pewnie można spróbować i z wędzonym :)

      Usuń