Kaffir, kolendra, trawa cytrynowa i galangal, czyli sekrety kuchni tajskiej...
Red curry to nasze ulubione danie orientalne w ostatnim czasie. Wracamy do niego co weekend - w wersji z tofu lub z dorszem.  Powstaje na bazie pomidorów i mleczka kokosowego. Pełne jest warzyw takich jak papryka i cukinia, a także pędów bambusa. Sekretem dobrego sosu jest pasta red curry, w której skład wchodzą tylko naturalne składniki - chilli, trawa cytrynowa, czosnek, skórka limonki kaffir, szalotka, galangal, kmin rzymski i kolendra. Polecamy wszystkim miłośnikom kuchni tajskiej! :) 
Składniki na dwie duże porcje:
- 180-200 g tofu naturalnego,
 - 300 ml mleczka kokosowego,
 - 150 g ryżu, np. jaśminowego,
 - 2 łyżeczki pasty red curry,
 - 3 pomidory, np. malinowe,
 - pół papryki czerwonej,
 - pół papryki zielonej,
 - pół cukinii,
 - garść pędów bambusa,
 - 4 łyżki sosu sojowego,
 - mały kawałek imbiru - około 1 cm,
 - czosnek,
 - pół papryczki chilli,
 - sproszkowana papryka słodka,
 - chilli pieprz cayenne,
 - kilka ziaren kolendry,
 - kilkanaście listków świeżej kolendry,
 - świeżo mielony czarny pieprz,
 - 2 łyżki oleju do smażenia.
 
- Tofu kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę z 3 łyżek sosu sojowego, startych na tarce 2 ząbków czosnku, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej. Nasączamy nią tofu, odstawiamy na 10 minut. Smażymy przez kilka minut na patelni, na łyżce oleju, mieszając od czasu do czasu. Odkładamy do miseczki.
 - Gotujemy ryż.
 - Myjemy warzywa. Paprykę zieloną i czerwoną kroimy w krótkie paseczki, obraną cukinię wzdłuż na pół, a później na plasterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
 - Na patelnię dolewamy jeszcze łyżkę oleju i podsmażamy papryczkę chili pokrojoną w cieniutkie krążki, starty na tarce czosnek i imbir, utarte w moździerzu ziarna kolendry. Dokładamy pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną oraz cukinię. Doprawiamy 1/3 łyżeczki papryki słodkiej i 1/4 łyżeczki chili pieprzu cayenne. Smażymy przez kilka minut, mieszając.
 - Dokładamy pokrojone w kostkę pomidory i pędy bambusa. Dusimy całość do rozdrobnienia pomidorów, aż przybiorą one postać sosu.
 - Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Jeżeli w mleczku kokosowym zebrała się śmietanka i rozdzieliło się ono od wody kokosowej, możemy je najpierw osobno podgrzać w rondelku i zamieszać, aby uzyskać jednolitą emulsję.
 - Doprawiamy 2 łyżeczkami pasty red curry i łyżką sosu sojowego. Mieszamy dokładnie. Możemy na koniec dodać kilka listków świeżej kolendry.
 - Red curry podajemy na talerzach obok ryżu.
 
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Ja bym jednak spróbowała tej wersji z dorszem :)
ReplyDeleteCiekawy przepis. Mam w lodówce wędzone tofu, ale pewnie nie nadaje się, nie? :)
ReplyDeleteHmm, pewnie można spróbować i z wędzonym :)
Delete