sobota, 7 maja 2016

Naleśniki jaglane z waniliowym serkiem i bananem


Bezglutenowe naleśniki podane z serkiem i owocami...




Naleśniki można zrobić z praktycznie każdego rodzaju mąki, warto więc w tym temacie poeksperymentować. Ja czasem robię je z bezglutenowej mąki jaglanej, która ma dość charakterystyczny smak i pewnie nie każdemu posmakuje. Jeśli lubicie jednak kaszę jaglaną, to i naleśniki z takiej mąki polubicie. Bardzo fajnie komponują się z waniliowym serkiem homogenizowanym i bananem, dodatkowo można ożywić je truskawkami albo malinami. Są dobrym pomysłem na weekendowe śniadanie, także dla osób na diecie bezglutenowej.
Mąka jaglana pozyskiwana z ziarna prosa ma charakterystyczny słodko-gorzki smak i orzechowy aromat. Posiada właściwości oczyszczające. Zawiera sporo witamin z grupy B, lecytynę korzystnie wpływającą na pamięć, krzemionkę, sole mineralne, białka i węglowodany złożone. Można kupić ją w sklepie ze zdrową żywnością lub zrobić samemu z kaszy jaglanej - mieląc ją w młynku do kawy o dużej mocy. Wypieki z mąki jaglanej zwykle są jasne i delikatne. Czasami jednak, kiedy używałam ekologicznych jajek o intensywnym kolorze żółtka, naleśniki wychodziły mocno żółte.


Składniki (na 6 naleśników):
  •  4/5 szklanki mąki jaglanej,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 100 ml wody,
  • szczypta soli,
  • masło lub olej do smażenia,
  • waniliowy serek homogenizowany,
  • banan,
  • maliny lub truskawki.

 Przygotowanie:

  1. Mieszamy mleko, wodę, mąkę, dwa jajka i szczyptę soli - mikserem lub ręcznie ubijaczką.
  2. Smażymy z obydwu stron - najlepiej na patelni do naleśników, która nie wymaga natłuszczania, ale można roztopić na niej minimalną ilość masła, dzięki czemu naleśniki wyjdą bardziej rumiane.
  3. Na gotowe naleśniki nakładamy serek homogenizowany i owoce.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
 

1 komentarz:

  1. Takich jeszcze nie robiłam :) Ale na pewno zmienię to!

    OdpowiedzUsuń