niedziela, 10 kwietnia 2016

Koktajl z jabłkiem i jarmużem


Soczyście zielony, szalenie zdrowy i orzeźwiający...




Ten koktajl jest tak pyszny, że polecam go nawet osobom, które nie lubią jarmużu, bo jest duża szansa, że w tej wersji go pokochają. Połączenie jarmużu z jabłkiem i kwaśnym sokiem z cytryny lub limonki oraz pomarańczy sprawia, że nabiera on nowego, łagodniejszego smaku.
Jarmuż to skarbnica witamin C i K oraz soli mineralnych - głównie wapnia i potasu, dzięki czemu zapewnia sprawną pracę układu sercowo-naczyniowego. Zawiera też dużą ilość chlorofilu - zielonego barwnika, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu i  jest  źródłem sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe.


Składniki na dwie porcje:
  • 2 duże jabłka,
  • 5 garści jarmużu,
  • sok z połówki cytryny lub limonki, 
  • sok z połówki pomarańczy (opcjonalnie),
  • szklanka wody niegazowanej,
  • kilka kostek lodu.

Przygotowanie:
  1. Myjemy owoce i jarmuż. Jabłka obieramy ze skórek, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy.
  2. Wszystkie składniki, łącznie z kostkami lodu, umieszczamy w mikserze koktajlowym. Miksujemy kilka minut.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))





3 komentarze:

  1. Uwielbiam zielone koktajle! Z jarmużem i jabłkiem jeszcze nie piłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oby więcej takich przepisów, na upalne dni które coraz szybciej się zbliżają. Świetny pomysł, zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie koktajle robie codziennie w sezonie letnim, orzeźwiają lepiej niż woda, a co więcej tyle cennych witamin! :)

    OdpowiedzUsuń