Saturday 26 March 2016

Babka pomarańczowa


Krucha, wielkanocna baba z pomarańczową nutą...




Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki! Ta jest krucha, z pomarańczowym posmakiem i kakaową łatką. Do tego, jak zwykle u mnie, szybka i łatwa w wykonaniu. Można zrobić ją na oleju - wtedy będzie dość krucha, nieco piaskowa lub na maśle - wtedy będzie bardziej miękka. Można posypać ją cukrem pudrem lub polać lukrem, choć według mnie najlepiej smakuje sama. Wesołych i smacznych Świąt Wielkanocnych dla Was! :))




Składniki:
  • 4 jajka ekologiczne,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki  mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowy),
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub 150 g letniego roztopionego masła,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy,
  • skórka starta ze sparzonej pomarańczy.


  1. Jajka i cukier umieszczamy w misce, ucieramy do puszystości i potrojenia objętości piany. Może to potrwać nawet 7-9 minut.
  2. Kiedy masa jest już maksymalnie puszysta, stopniowo wlewamy olej lub roztopione masło zmieszane z sokiem z pomarańczy, dalej ubijając.
  3. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z pomarańczy, ucieramy do połączenia składników.
  4. Część ciasta przekładamy do osobnego naczynia i mieszamy z 2-3 łyżkami kakao.
  5. Białą masę wylewamy na zmiany razem z masą kakaową na natłuszczoną foremkę na babkę. Pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 45 minut.



WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))


2 comments:

  1. Haha, u mnie zabrakło niestety, bo już nie miałam czasu na jej przygotowanie, a sklepowej nie chciałam mieć na stole :) A Twoja wygląda cudownie! :)

    ReplyDelete
  2. Wspaniała, wygląda tak naturalnie, w wolnej chwili ją upiekę, dziękuję za przepis.

    ReplyDelete