piątek, 4 września 2015

Czekoladowo-orkiszowe ciasteczka z bakaliami


Kruche ciasteczka idealne na poprawę nastroju...




Rewelacyjne ciasteczka czekoladowe z bakaliami, które z pewnością posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Kruche na zewnątrz, bardziej miękkie w środku. Możemy zrobić je z dowolnymi bakaliami. Ja szczególnie polecam dodatek migdałów i żurawiny. Jeśli chodzi o mąkę, możemy użyć orkiszowej lub mixu razowej i pszennej. Idealne do kawy, herbaty i na  poprawę nastroju! :)



Składniki na około 12 dużych ciasteczek:
  • 120 g mąki orkiszowej (lub mix mąki razowej i pszennej),
  • 120 g masła,
  • 6 łyżek cukru trzcinowego,
  • 4 łyżki kakao,
  • jajko,
  • łyżeczka sody,
  • kilka łyżek bakalii - żurawiny i migdałów  lub rodzynek i orzechów włoskich.

Proponowane kompozycje bakalii:
1) 3 łyżki żurawiny, 3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich, 3 kostki białej czekolady pokrojonej w kosteczkę;
2) 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki rozdrobnionych migdałów lub płatków migdałowych i 2 łyżki wiórków kokosowych.



Przygotowanie:
  1. Masło ucieramy z cukrem trzcinowym. 
  2. Następnie dodajemy do nich jajko, mąkę, sodę i kakao. Najpierw mieszamy składniki drewnianą łyżką, a później ucieramy ciasto mikserem przez krótką chwilę. Masa będzie dość sztywna.
  3. Do czekoladowej masy dodajemy bakalie, mieszamy.
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rękami lub z pomocą łyżki formujemy okrągłe ciasteczka i delikatnie je spłaszczamy. Układamy w odstępach, gdyż w trakcie pieczenia sporo urosną.
  5. Pieczemy 16-17 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))

1 komentarz:

  1. Jak można zastąpić razową, to na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń