piątek, 5 czerwca 2015

Truskawkowo-pomarańczowe smoothie


Cytrusowy powiew wschodzącego lata...




Witam wszystkich miłośników truskawek! Ostatnio spróbowałam w pewnej żoliborskiej kawiarni orzeźwiającego smoothie z truskawek z dodatkiem pomarańczy i cytryny. Zakochałam się w tym połączeniu i dzisiaj zrobiłam taki sam koktajl w domu. Jest bardzo orzeźwiający i idealny na gorące dni. Polecam jako wegańską alternatywę dla tradycyjnego koktajlu z mleka i truskawek.
Truskawki dostarczają nam sporej dawki witaminy C dla odporności, witamin z grupy B, kwasu foliowego wspomagającego pracę naszego mózgu oraz kwasu elagowego o właściwościach antynowotworowych. Są też dobroczynne dla serca, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Lista ich właściwości odżywczych jest bardzo długa, a jeśli dodać do tego, że są niskokaloryczne, łatwo dojść do wniosku, że nie trzeba się z nimi ograniczać! :)



Składniki (na 4 porcje):
  • 0,5 kg truskawek,
  • pomarańcza,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 10 kostek lodu.

Przygotowanie:
  1. Myjemy i szypułkujemy truskawki. Pomarańczę obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Wyciskamy sok z połówki cytryny.
  2. W mikserze koktajlowym umieszczamy owoce, sok z cytryny, wodę i kostki lodu. Miksujemy kilka minut.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))

1 komentarz: