niedziela, 7 czerwca 2015

Focaccia z pomidorkami i rozmarynem


Rozmarynowy przysmak wprost ze słonecznej Italii...




Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa z oliwą z oliwek, rozmarynem i dodatkami, takimi jak pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, czy też podsmażona cebulka. Podawana jest często jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Jest wiele sposobów na jej przygotowanie. Można ją zrobić w formie ciasta cienkiego lub grubego, z dodatkami lub bez i wtedy maczać ją w oliwie z ziołami. Do jej przygotowania można użyć mąki przeznaczonej na pizzę, mąki chlebowej albo zwykłej mąki pszennej uniwersalnej. U nas dziś focaccia na grubym cieście z pomidorkami i rozmarynem, z małym dodatkiem mąki razowej, który jednak możecie pominąć, jeśli wolicie uzyskać focaccię klasyczną. W takim wypadku do zrobienia ciasta użyjcie 3 pełne szklanki zwykłej mąki pszennej.


Składniki:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej (lub żytniej) razowej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • łyżka soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej),
  • 2 szczypty pieprzu,
  • ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • rozmaryn świeży lub suszony,
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych.


Przygotowanie:
  1. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i 1,5 łyżeczki cukru. 
  2. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, łyżkę soli, 2 szczypty pieprzu. Następnie wlewamy wodę z drożdżami i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut (będzie dość rzadkie), a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto rozkładamy delikatnie rękoma na natłuszczonej oliwą z oliwek prostokątnej blaszce, tak aby pokryło równomiernie całą jej powierzchnię. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Następnie na powierzchni ciasta rozprowadzamy 2 łyżki oliwy z oliwek, w równych odstępach wbijamy delikatnie w ciasto pomidorki koktajlowe, posypujemy całość dość obficie rozmarynem i solą, opcjonalnie także pokrojonym drobno czosnkiem.
  4. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Po ostygnięciu kroimy w kwadraty.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))

1 komentarz:

  1. Ależ pięknie wyszła, a z rozmarynem to też musiała pięknie pachnieć. I oczywiście dobrze smakować.

    OdpowiedzUsuń