środa, 15 października 2014

Zupa krem z dyni hokkaido


Pomarańczowy, dyniowy mus subtelnie okryty migdałowymi płatkami...




Choć Halloween już za dwa tygodnie, nie robię jeszcze lampionów z dyni, za to zapiekam ją w piekarniku i miksuję na pyszną zupę krem. Im bardziej pomarańczowy jest kolor miąższu dyni, tym więcej ma ona witamin. 
Dynia to m.in. źródło witamin - A, B1, B2 i C; składników mineralnych - fosforu, żelaza, potasu i magnezu; a także beta-karotenu. Dynia ma działanie wzmacniające wzrok, chroniące przed nowotworami, poprawiające wygląd cery. Bogata jest również w białko i nie tuczy! Jest niskokaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Mieszkańcy Tybetu stosują dynię w żywieniu dietetycznym przy chorobach układu pokarmowego oraz nerek.
Dynia hokkaido ma ten plus, że nie obiera się jej, gdyż ma jadalną skórkę, co przyśpiesza jej przygotowanie. :) Oczywiście zupę tę można też  przyrządzić z innych rodzajów dyni, np. piżmowej, tyle że wtedy trzeba trochę pomęczyć się ze skórką. Krem z dyni najlepiej smakuje podany z grzankami lub płatkami migdałowymi.


Składniki:
  • 2 małe dynie hokkaido (średnicy około 12 cm),
  • cebula,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka miodu,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • łyżeczka papryki ostrej lub chilli pieprzu cayenne,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • woda,
  • grzanki lub płatki migdałów do podania,
  • natka pietruszki do ozdoby.



Jak to zrobić?
  1. Dynie myjemy i wydrążamy z nich miąższ z pestkami, który nie będzie nam potrzebny, a następnie kroimy na małe kawałki razem ze skórką. W przypadku hokkaido skórka też jest jadalna.
  2. Kawałki dyni posypujemy papryką ostrą, papryką słodką, solą i czarnym pieprzem, skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C przez pół godziny.
  3. Cebulę siekamy drobno i razem z cynamonem szklimy na patelni, na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
  4. Upieczone kawałki dyni umieszczamy w garnku razem z podsmażoną cebulką, dolewamy od jednej do dwóch szklanek wody (w zależności od tego, na jak gęstym kremie nam zależy), gotujemy 5 minut, a następnie miksujemy blenderem ręcznym lub w mikserze koktajlowym.
  5. Na koniec dodajemy miód, ocet balsamiczny, doprawiamy solą, czarnym pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) oraz papryką ostrą i gotujemy jeszcze kilka minut.
  6. Zupę krem z dyni możemy podać z grzankami lub z płatkami migdałowymi i listkami natki pietruszki.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)

4 komentarze:

  1. Od bardzo dawna szukam przepisu na idealne kremy i zupy dyniowe. Jeszcze żaden nie sprostał, ale coś czuję, że ten mógłby mnie "zaspokoić" :) Wygląda pięknie.

    Pozdrawiam bardzo serdecznie i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również uwielbiam dynię hokkaido, a krem z niej tym bardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że nie tylko u mnie króluje dynia hokkaido:)

    OdpowiedzUsuń