Thursday 7 November 2013

Ciasto bananowe


Bajkowy smak beztroskich chwil pełnych miłości...




Pyszne ciasto o ciekawym, bananowym smaku, które wszyscy uwielbiają. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Idealne na śniadanie, a także do popołudniowej kawki i herbatki. Przepis można wzbogacić  o dowolne bakalie, np. rozdrobnione orzechy włoskie, czy rodzynki. Jeśli chodzi o cukier, to można użyć go trochę mniej - wystarczy pól szklanki, jeśli nie zależy nam na bardzo słodkim cieście.
Banany zawierają cenne dla nas witaminy A, E, K oraz te z grupy B. Są też cennym źródłem potasu - pierwiastka obniżającego ciśnienie tętnicze, a także magnezu, wapnia i fosforu.




Składniki:
  • 4 dojrzałe banany,
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.



Jak to zrobić?
  1. Banany obieramy ze skórek, rozgniatamy drobno widelcem i wrzucamy do miski. Wlewamy do nich olej. Dodajemy jajko i cukier. Mieszamy.
  2. Następnie do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Miksujemy wszystko razem albo mieszamy intensywnie za pomocą ubijaczki do jajek przez klika minut, aż uzyskamy gładką masę.
  3. Przelewamy ciasto do blaszki keksówki (natłuszczonej olejem za pomocą ręcznika papierowego lub wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))


43 comments:

  1. Bardzo apetycznie się prezentuje :) Takie ciacho to samo zdrowie - pełne potasu banany i olej rzepakowy pełen witamin A i E

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, to prawda, ciasto to jest zdrowe, a dzięki sporej zawartości bananów dodaje nam też dużo energii, dlatego fajnie sprawdza się m.in. na śniadanie :)))

      Delete
  2. Ależ smakowicie wygląda :) Patrząc na zdjęcia, myślałam, że jest z czekoladą :)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Próbowałaś Beata? :)) Pozdrowienia :)))

      Delete
    2. tak, jest super:) a dwa kolejne przepisy czekają;) Pozdrawiam!

      Delete
  4. Cześć :) Tak mnie naszła ochota na coś słodkiego, a od kilku dni chodzi za mną ciasto bananowe. Trafiłam na Twój przepis i zrobiłam. W wersji lekko zmodyfikowanej, bo zamiast cukru dałam słodzik i ciasto zrobiłam w formie muffinek. Wyszły fantastycznie! Ogromniaste, przepięknie urosły. Po prostu niebo w gębie! Coś czuję, że pierwsza wizyta na Twoim blogu nie będzie ostatnia. Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  5. Witaj, super ciasto, szybkie i łatwe. Dodałam jedynie żurawinę suszoną. Niedawno wyjęłam z piekarnika, trochę przestygło i już spróbowałam. Pyszne! Pozdrawiam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super ! Bardzo mnie to cieszy :)) Z żurawiną jeszcze nie próbowałam :), ale na pewno też jest świetne. Wersja trochę bardziej świąteczna.
      Pozdrawiam :) i życzę Wesołych i Smacznych Świąt :))

      Delete
  6. Narazie sie piecze! Ale plusem jest prostota wykonania wystarczy ok. 5 minut i mozna wstawic do piekarnika

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mam nadzieję, że wyszło pysznie :) Życzę udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku ! :)

      Delete
  7. Jakiej wielkości keksówka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mniej więcej 10 cm szerokości, 30 cm długości

      Delete
    2. Powodzenia z pieczeniem :) i smacznego :))

      Delete
  8. Byłam przekonana że te czarne drobinki to mak ;)

    ReplyDelete
  9. Właśnie wyjęłam z piekarnika, trochę się zmartwiłam bo ciasto upadło :( ale i tak będzie dobre. Myślę, że mogłam jeszcze dłużej piec niż 45 min. ... chociaż patyczek był suchy ....

    ReplyDelete
  10. Witam :). Może faktycznie mogło się piec dłużej, choć ja piekę je 45 minut, ale każdy piekarnik troszkę inaczej działa. Mam nadzieję, że mimo wszystko wyszło pysznie.
    Może następnym razem dobrze byłoby wyłączyć piekarnik po 45-50 minutach i zostawić w nim jeszcze ciasto na chwilę z uchylonymi drzwiczkami, żeby stopniowo ostygło i żeby uniknąć gwałtownej zmiany temperatur.

    Pozdrawiam :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję Letycjo za podpowiedź. Ciasto i tak jest pyszne a mąż lubi zakalec i nie narzeka. Jak obserwowałam pieczenie to pięknie urosło i może popełniłam błąd gdyż po ok. 40 min.pieczenia otworzyłam piekarnik aby przykryć wierzch ciasta bo był już dosyć spieczony.

      Delete
    2. Może faktycznie to był powód tego, że ciasto nie do końca wyszło. Ja powiem szczerze, że się z tym nie spotkałam. To proste ciasto, które z tego, co wiem, wszystkim do tej pory wychodziło.

      Mam nadzieję, że następnym razem będzie lepiej :).

      Delete
  11. Rewelacja. Zaraz będę piekła drugi raz :)
    Polecam

    ReplyDelete
  12. PYCHOTA I TAKIE PROSTE JESTEM POD WRAZENIEM ... NAPRAWDE POLECAM!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cieszę się bardzo, że tak się spodobało :)). Pozdrawiam :)).

      Delete
  13. piękna zdjęcia! i ciacho wygląda apetycznie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. i tak smakuje! :) dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam :)

      Delete
  14. Super ciacho...zaskoczylo wszystkich...zamiast cukru dodalam miodu i troche mniej oleju...plus kilka orzechow i platki migdalow...dzieki za pomysl.

    ReplyDelete
  15. Cieszę się, że się spodobało i zaskoczyło :)). Kiedyś też spróbuję z miodem :)) Pozdrowienia ! :)

    ReplyDelete
  16. Pyszne ciasto :) Często je teraz robię i zabieram z sobą na podwieczorek :) mniam...

    ReplyDelete
  17. Łał! świetne! muszę spróbować!

    ReplyDelete
  18. Rewelacja!!! Zamieniłam pół szklanki mąki pszennej na pełnoziarnistą i "okroiłam"cukier(słodycz bananów wystarczy) Ciasto mega smaczne i zdrowe,a jaki zapach podczas pieczenia...poezja:)ędę często wracała do tego przepisu! Pozdrawiam !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo się cieszę :)) Pozdrawiam również! :))

      Delete
  19. Najlepsze ciasto bananowe na swiecie !! Dzieki za przepis;)))

    ReplyDelete
  20. Właśnie wyjełam z pieca :) i na pewno pojawi się u mnie na blogu :) jednym słowem przepyszne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo się cieszę Asiu i już zaglądam na Twojego bloga! Pozdrawiam :)

      Delete
  21. Mam pytanie, czy ktoś z was piekł to ciasto w formie do babki? Jak wtedy z temperaturą i czasem pieczenia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Witam, nie robiłam nigdy tego ciasta w formie babki, ale podejrzewam, że można zastosować tę samą temperaturę i 5 minut krótszy czas pieczenia.

      Delete
  22. Lubię to ciasto :)

    ReplyDelete
  23. Upiekłam góra i dół na środkowym i mi się spaliło?

    ReplyDelete
  24. Przepyszne robię to już z 10 raz
    Super przepis

    ReplyDelete
  25. wsadziłam do piekarnika, dodoałam ciut właskich orzechów i teraz czekam.Jestem podbudowana opiniami , i dlatego powoli parze sobie kawę, na przywitanie bananowca....

    ReplyDelete