czwartek, 29 sierpnia 2013

Rogaliki drożdżowe


...którym nie można się oprzeć...





Składniki (na 32 rogaliki):
  • 0,5 kg mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 kostka masła (220 g),
  • 15 g drożdży w kostce,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • cukier puder do przyprószenia,
  • 200 g marmolady.

Przygotowanie:
  1. Mąkę, masło, drożdże oraz cukier waniliowy siekamy nożem do rozdrobnienia. Następnie dodajemy jajko oraz śmietanę i ugniatamy ciasto rękami przez kilka minut.
  2. Kiedy ciasto jest gładkie i elastyczne dzielimy je na 4 równe części.
  3. Każdą z tych części wałkujemy na cienki placek o kształcie koła i grubości około 3 mm. Dobrze jest już przed wałkowaniem uformować ciasto w okrągły kształt. Każde takie koło dzielimy na 8 trójkątów, w sumie powinny więc wyjść 32 rogaliki.
  4. Na każdy z nich nakładamy łyżeczkę marmolady od szerszej strony, tak aby było możliwe zwinięcie trójkąta w rulon, zaczynając od jego szerszej strony i zwijając w kierunku ostrego końca.
  5. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wysłanej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C (aż będą rumiane).
  6. Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.




SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))

4 komentarze:

  1. Wieki nie jadłam takich rogalików, a w domu nie robiłam ich nigdy. Kupowałam takie w cukierni i smakowały smacznie, choć były chyba troszkę napompowane:p

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno te zrobione w domu smakują lepiej :)) Warto spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba tylko pamiętać, że jako nadzienie do rogalików należy używać marmolady (która jest twarda), a nie dżemu czy innej konfitury, która jest rzadka i po upieczeniu wypływa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Można też zrobić je z budyniem lub czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń