Wednesday, 27 January 2016

Tagliatelle cytrynowe


Orkiszowe wstążki w  cytrynowo-pietruszkowym sosie...




Makaron tagliatelle w kremowym sosie cytrynowo-pietruszkowym z dodatkiem parmezanu to kolejne danie, które ostatnio podbiło nasze serca. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego niesamowicie pyszne, czyli takie, jak lubimy najbardziej. :) 
Do przygotowania sosu koniecznie użyjcie skórki z ekologicznej cytryny. Nieekologiczne cytrusy są konserwowane silnie toksycznymi środkami, które wprawdzie nie przenikają do wnętrza owoców, ale  pozostają właśnie w skórce, na której w tym przepisie nam zależy.
Jeśli chodzi o makaron, to warto użyć orkiszowego. Orkisz to gatunek zboża znany już w starożytności, kiedy to był bardzo ceniony i uprawiany częściej niż obecnie. Zawiera on dużą w porównaniu do innych zbóż ilość białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia, błonnika poprawiającego motorykę układu pokarmowego, a także witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, cynku i potasu. Jest też źródłem rodanidu - substancji biologicznie czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Rodanid jest naturalnym czynnikiem wzrostu komórek nerwowych, tkanek kostnych i ciał odpornościowych. Wzmacnia on układ odpornościowy, chroni przed infekcjami, wspomaga procesy krwiotwórcze. Badania naukowe dowiodły, że m.in. dzięki dużej zawartości rodanidu, orkisz działa przeciwzapalnie, antyalergicznie, zapobiega powstawaniu w organizmie komórek nowotworowych, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia system nerwowy, wpływa na poprawę nastroju, podnosi witalność. Systematyczne stosowanie diety orkiszowej wzmacnia i regeneruje wszystkie narządy i układy naszego organizmu, poprawia ogólny stan zdrowia.
Poza tym do tego dania szczególnie polecamy towarzystwo białego wytrawnego wina, takiego jak Gewürztraminer lub innego ulubionego przez Was... :)


Składniki na dwie porcje:
  • 170 g makaronu orkiszowego tagliatelle,
  • pęczek ekologicznej natki pietruszki,
  • skórka otarta z jednej eko cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 60 g parmezanu,
  • 10 łyżek śmietanki 30%,
  • 12 łyżek jogurtu naturalnego,
  • sól, 
  • czarny pieprz.



Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Na tarce ścieramy skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny i dwa ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy delikatnie oliwę i podsmażamy na niej czosnek i skórkę cytryny.
  3. Kroimy umytą wcześniej natkę pietruszki. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. W miseczce mieszamy ze sobą śmietankę 30%, jogurt naturalny, połowę parmezanu i natkę. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Zawartość miseczki wylewamy na patelnię, mieszamy z czosnkiem i skórką z cytryny, na małym ogniu delikatnie podgrzewamy raptem 2 minuty
  4. Makaron wykładamy na talerze i polewamy tak przygotowanym sosem. Posypujemy dodatkowo startym parmezanem.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))

1 comment: