Lekka, dyniowa propozycja z nutą aromatycznych ziół...
Jeśli macie w swoich ogródkach lub doniczkach świeżą szałwię, narwijcie garść jej listków i koniecznie spróbujcie jej połączenia z dynią. Dynia i szałwia podsmażone na maśle, razem z cebulą i gałką muszkatołową, tworzą zdumiewająco pyszną, oryginalną kompozycję smaków. Tak przyrządzaną dynię najlepiej podać z kaszą gryczaną.
Kasza gryczana to źródło m.in. krzemu, który jest niezbędny do budowy i prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych i kości oraz odpowiedzialnego za wygląd włosów, skóry i paznokci.
Szałwia zawiera sporą ilość garbników i związków żywicowych ułatwiających trawienie. Jest też źródłem wielu substancji o działaniu dobroczynnym dla skóry. Taniny i olejki eteryczne zawarte w szałwii stanowią ważną broń w walce z zakażeniami, hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za rozwój wielu infekcji.
Szałwia zawiera sporą ilość garbników i związków żywicowych ułatwiających trawienie. Jest też źródłem wielu substancji o działaniu dobroczynnym dla skóry. Taniny i olejki eteryczne zawarte w szałwii stanowią ważną broń w walce z zakażeniami, hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za rozwój wielu infekcji.
Dynia natomiast dostarcza witamin A, B1, B2 i C; składników mineralnych - fosforu, żelaza, potasu i magnezu; a także beta-karotenu. Ma działanie wzmacniające wzrok, chroniące przed nowotworami, poprawiające wygląd cery. Bogata jest również w białko i nie tuczy. Jest niskokaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Mieszkańcy Tybetu stosują dynię w żywieniu dietetycznym przy chorobach układu pokarmowego oraz nerek.
Składniki dla dwóch osób:
- 200 g kaszy gryczanej,
- pół dyni hokkaido,
- mała cebula,
- kilkanaście listków świeżej szałwii,
- 5-6 łyżek masła (można użyć klarowanego),
- 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- czarny pieprz,
- sól (u mnie himalajska).
Przygotowanie:
- Dynię obieramy ze skórki i wydrążamy z niej miąższ z pestkami, który nie będzie nam potrzebny, a następnie kroimy w kostkę. (Skórka dyni jest dość twarda, więc najłatwiej jest najpierw pokroić dynię na kilka mniejszych kawałków i kolejno odkroić z nich skórkę.)
- Cebulę kroimy drobno, listki szałwii siekamy.
- Na patelni na dwóch łyżkach masła rumienimy przez kilka minut cebulę, po czym dokładamy pokrojoną dynię, szałwię i dodatkową porcję masła. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, czarnym pieprzem i solą. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy dynię na małym ogniu przez około 20 minut - do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Jeśli dynia przywiera do patelni, możemy dodać jeszcze trochę masła.
- Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Na talerze nakładamy kaszę, a na nią dynię z szałwią.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Mmm na sam widok zdjec juz Cieknie slinka :) pozdrawiamy i milego dnia :)
ReplyDeleteSay Yes to the kitchen
to propozycja stworzona dla mnie- kasza i dynia!
ReplyDeletetak minimalistycznie, a pysznie :D
ReplyDeletewidzę, że dynia teraz króluję prawie na każdym blogu :) u mnie również, z szalwią jeszcze nie próbowałam
ReplyDelete