Makaronowe kokardki w bardzo miłym towarzystwie...
Pomysł na szybki, pyszny, ciekawy obiad. Cukinia i pomidory to jeden z moich ulubionych warzywnych duetów do dań z makaronem. Tym razem dodatkowo z fetą i różnymi rodzajami orzechów. :)
- 200 g makaronu w kształcie kokardek - farfalle,
- pół cukinii,
- 2 pomidory malinowe,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek sera feta,
- garść orzechów, np. mix włoskich, laskowych i migdałów,
- czarny pieprz,
- sól.
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
- Pomidory kroimy w kostkę, cukinię wzdłuż na cztery części, a następnie w cieniutkie plasterki. Czosnek ścieramy na tarce lub zgniatamy w prasce.
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, podpiekamy czosnek, następnie dodajemy cukinię, a po kilku minutach pomidory. Smażymy przez kilka minut, mieszając od czasu. Doprawiamy pieprzem i solą.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Na talerzach układamy makaron, następnie cukinię i pomidory, kawałki sera feta i orzechy.
Sałatka cudo :) uwielbiam sałatki z orzechami!
ReplyDeleteSmakowicie wygląda.
ReplyDeleteNa upalne dni taki obiad sprawdzi się idealnie :)