Pomarańczowy, dyniowy mus subtelnie okryty migdałowymi płatkami...
Choć Halloween już za dwa tygodnie, nie robię jeszcze lampionów z dyni, za to zapiekam ją w piekarniku i miksuję na pyszną zupę krem. Im bardziej pomarańczowy jest kolor miąższu dyni, tym więcej ma ona witamin.
Dynia to m.in. źródło witamin - A, B1, B2 i C; składników mineralnych - fosforu, żelaza, potasu i magnezu; a także beta-karotenu. Dynia ma działanie wzmacniające wzrok, chroniące przed nowotworami, poprawiające wygląd cery. Bogata jest również w białko i nie tuczy! Jest niskokaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Mieszkańcy Tybetu stosują dynię w żywieniu dietetycznym przy chorobach układu pokarmowego oraz nerek.
Dynia to m.in. źródło witamin - A, B1, B2 i C; składników mineralnych - fosforu, żelaza, potasu i magnezu; a także beta-karotenu. Dynia ma działanie wzmacniające wzrok, chroniące przed nowotworami, poprawiające wygląd cery. Bogata jest również w białko i nie tuczy! Jest niskokaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Mieszkańcy Tybetu stosują dynię w żywieniu dietetycznym przy chorobach układu pokarmowego oraz nerek.
Dynia hokkaido ma ten plus, że nie obiera się jej, gdyż ma jadalną skórkę, co przyśpiesza jej przygotowanie. :) Oczywiście zupę tę można też przyrządzić z innych rodzajów dyni, np. piżmowej, tyle że wtedy trzeba trochę pomęczyć się ze skórką. Krem z dyni najlepiej smakuje podany z grzankami lub płatkami migdałowymi.
Składniki:
- 2 małe dynie hokkaido (średnicy około 12 cm),
- cebula,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka miodu,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- łyżeczka papryki ostrej lub chilli pieprzu cayenne,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- sól,
- czarny pieprz,
- woda,
- grzanki lub płatki migdałów do podania,
- natka pietruszki do ozdoby.
Jak to zrobić?
- Dynie myjemy i wydrążamy z nich miąższ z pestkami, który nie będzie nam potrzebny, a następnie kroimy na małe kawałki razem ze skórką. W przypadku hokkaido skórka też jest jadalna.
- Kawałki dyni posypujemy papryką ostrą, papryką słodką, solą i czarnym pieprzem, skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C przez pół godziny.
- Cebulę siekamy drobno i razem z cynamonem szklimy na patelni, na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
- Upieczone kawałki dyni umieszczamy w garnku razem z podsmażoną cebulką, dolewamy od jednej do dwóch szklanek wody (w zależności od tego, na jak gęstym kremie nam zależy), gotujemy 5 minut, a następnie miksujemy blenderem ręcznym lub w mikserze koktajlowym.
- Na koniec dodajemy miód, ocet balsamiczny, doprawiamy solą, czarnym pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) oraz papryką ostrą i gotujemy jeszcze kilka minut.
- Zupę krem z dyni możemy podać z grzankami lub z płatkami migdałowymi i listkami natki pietruszki.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)
Uwielbiam krem z dyni :)
ReplyDeleteOd bardzo dawna szukam przepisu na idealne kremy i zupy dyniowe. Jeszcze żaden nie sprostał, ale coś czuję, że ten mógłby mnie "zaspokoić" :) Wygląda pięknie.
ReplyDeletePozdrawiam bardzo serdecznie i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)
ja również uwielbiam dynię hokkaido, a krem z niej tym bardziej! :)
ReplyDeleteWidzę, że nie tylko u mnie króluje dynia hokkaido:)
ReplyDelete