Odkryj słodki sekret długowieczności...
Jagody Goji uważane są za jedne z najzdrowszych owoców świata. W Azji dostrzegano ich dobroczynne dla zdrowia właściwości już od tysięcy lat. Wzmacniają one odporność, poprawiają wzrok i pamięć, a także mają silne działanie antyoksydacyjne, dlatego właśnie przypisuje się im właściwości przedłużające życie. Owoce Goji zawierają sporą dawkę witamin C, E oraz z grupy B; wapnia, potasu, cynku, selenu i żelaza; antyoksydantów, luteiny, flawonoidów oraz β-karotenu. Dodatkowo Goji bogate są w błonnik pokarmowy, który reguluje układ trawienny i wspomaga jego pracę, dlatego polecane są też jako przekąska w czasie diet odchudzających.
Jest wiele sposobów na ich spożywanie, mogą być dodatkiem do koktajli, herbatek, ciastek, zup, potraw warzywnych. U nas dziś pomysł na ciasto bananowe z dodatkiem owoców Goji :).
Składniki:
- 4 dojrzałe banany,
- pół szklanki cukru trzcinowego,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka jagód Goji,
- 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich.
Jak to zrobić?
- Łyżkę jagód Goji zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy z wody.
- Kilka orzechów włoskich kroimy lub rozgniatamy na drobne cząstki.
- Banany obieramy ze skórek i drobno rozgniatamy widelcem, a następnie umieszczamy je w misce i łączymy z olejem oraz jajkiem mieszając.
- Dodajemy do nich mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, owoce Goji oraz rozdrobnione orzechy włoskie i mieszamy całość intensywnie za pomocą ubijaczki do jajek lub łyżki przez klika minut, aż uzyskamy gładką masę.
- Przelewamy ciasto do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub folią aluminiową natartą olejem) i pieczemy przez około 45 - 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
Z pewnością smakowało wybornie :)
ReplyDeletePięknie wyrosło, mi bananowe nie wychodzą. Pozdrawiam :))
ReplyDelete