niedziela, 6 marca 2016

Koktajl z kiwi, pomarańczami i orzechami włoskimi


Miodowo-orzechowa euforia witaminowa...




Ten koktajl to prawdziwa bomba witaminowa - dwa super owoce, a do tego moc orzechów włoskich i miodu. W okresie zimowym jest to pozycja u mnie obowiązkowa, przynajmniej raz w tygodniu.
Kiwi to owoc, który posiada doskonałe właściwości odżywcze i odchudzające. Przede wszystkim jest wspaniałym źródłem witaminy C - 93 mg w 100 g owocu, dzięki czemu wzmacnia organizm, wspomaga  w walce z przeziębieniami. Witamina C jest cenionym antyoksydantem, który unieszkodliwia wolne rodniki powstałe m.in. w wyniku stresu, niewyspania, alkoholu, itd.  Już jedno kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Kiwi zawiera też sporo potasu, dzięki czemu przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego.
Pomarańcze to także źródło witaminy C oraz witamin z grupy B (m.in. kwasu foliowego) korzystnych dla skóry i nerwów. Dostarczają też błonnika usprawniającego przemianę materii. Dodatkowo olejki eteryczne, które uwalniają się w czasie obierania pomarańczy, działają relaksacyjnie i poprawiają nastrój. :)


Składniki na dwie szklanki:
  • 2 kiwi,
  • 3 pomarańcze,
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie),
  • kilka kostek lodu.



Przygotowanie:
  1. Owoce myjemy, obieramy. Pomarańcze dzielimy na cząstki.
  2. Owoce oraz orzechy umieszczamy w blenderze koktajlowym wraz z łyżką miodu i kostkami lodu. Miksujemy około 3 minutki do rozdrobnienia składników. 
  3.  
  SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))

1 komentarz: