piątek, 6 marca 2015

Sałatka z gruszką, camembertem i orzechami włoskimi


Zmysłowy kwartet smaków osłodzony miodowym dressingiem...




Dziś propozycja dla miłośników serka Camembert - bardzo pyszna, szybka w przygotowaniu sałatka o ciekawej kompozycji. Idealna na weekendowe śniadanie. Najbardziej pasuje jej towarzystwo pełnoziarnistego pieczywa albo grzanek.
Dlaczego warto podać sałatkę na liściach rukoli? Rukola jest źródłem chroniących przed rakiem glukozynolanów, które nadają jej wyrazisty smak, a także minerałów takich jak żelazo, wapń i magnez. Zawiera też witaminę C i karotenoidy. Poza tym jak wszystkie zielone warzywa liściaste obfituje w kwas foliowy, który reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu.
Orzechy włoskie natomiast to źródło pełnowartościowego białka i szlachetnych tłuszczów. Zawierają sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już kilka orzechów włoskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Przypisuje im się też działanie antynowotworowe ze względu na obecność w nich kwasu elagowego i fenolowego, które maja zdolność wiązania i unieszkodliwiania substancji rakotwórczych. Polecane są też osobom uczącym się ze względu na sporą dawkę fosforu doskonale wpływającego na pracę mózgu.



Składniki na jedną porcję (jak na zdjęciu):
  • 2 garści rukoli,
  • 40 g sera Camembert,
  • łyżka orzechów włoskich,
  • kawałek gruszki,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka miodu,
  • 1/3 łyżeczki octu balsamicznego,
  • sól,
  • czarny pieprz.



Przygotowanie:
  1. Myjemy rukolę i gruszkę. Gruszkę kroimy na plasterki. Ser Camembert kroimy na małe kawałki. Na listkach rukoli układamy kawałki sera, plasterki gruszki i orzechy włoskie.
  2. W małym naczynku mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, miód i ocet balsamiczny. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę.
  3. Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem lub grzankami.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))



1 komentarz: