Wednesday 25 February 2015

Risotto z tuńczykiem, pomidorami i cukinią


Kolorowe risotto pod aromatycznymi listkami oregano...




Dziś pomysł na pyszne risotto z tuńczykiem, pomidorami i cukinią. Wspaniała kompozycja smaków, podkreślona nutami oregano, cząbru, tymianku, czarnego pieprzu oraz papryki słodkiej i ostrej. Naprawdę warto spróbować! 
Tuńczyk to cenne źródło białka, a także kwasów omega-3, które są niezbędne w dietach przeciwdepresyjnej, antynowotworowej i zapobiegającej chorobom serca. Dostarcza też witaminy D odpowiedzialnej za mocne kości i zęby. Pamiętajmy jednak, aby nie sięgać po tuńczyka zbyt często, gdyż ryba ta jako duży drapieżnik znajdujący się na szczycie łańcucha pokarmowego narażona jest na gromadzenie śladowych ilości metali ciężkich, a wśród nich rtęci. Tuńczyk z pewnego źródła nie powinien stanowić zagrożenia, gdyż musi spełniać pewne normy, aby mógł być dopuszczony do sprzedaży. Dietetycy zalecają spożywanie tuńczyka, ale jak w przypadku wielu produktów spożywczych w umiarkowanej ilości, najlepiej średnio raz na dwa tygodnie.
Jednym z najlepszych pomysłów na tuńczyka jest risotto, na które przepis znajdziecie poniżej. :)



Składniki dla dwóch osób:
  • puszka dobrej jakości tuńczyka w kawałkach, w oleju, a najlepiej w oliwie,
  • 200 g ryżu, np. pełnoziarnistego basmati lub brązowego,
  • średniej wielkości cukinia,
  • 2 pomidory, najlepiej malinowe,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżeczki oregano suszonego,
  • łyżeczka cząbru, 
  • pół łyżeczki tymianku,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • łyżeczka soli,
  • listki świeżego oregano do ozdoby (opcjonalnie),
  • pół kieliszka białego wytrawnego wina (opcjonalnie).



Przygotowanie:
  1. Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Myjemy cukinię i pomidory. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w cieniutkie plasterki, które jeszcze dzielimy na pół. Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na niej przez 10 minut pokrojoną w plasterki cukinię, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy cukinię oregano, cząbrem, tymiankiem, papryką słodką i ostrą oraz czarnym pieprzem. Dokładamy pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy i smażymy razem przez kolejne 10 minut.
  4. Ugotowany ryż odcedzamy z wody i wykładamy na patelnię, mieszamy z warzywami. Zmniejszamy ogień. Następnie do risotto dokładamy odsączonego z oleju i rozdrobnionego widelcem tuńczyka, doprawiamy całość łyżeczką soli i mieszamy. 
  5. Opcjonalnie możemy też dodać białe wino - risotto będzie wtedy bardziej wytrawne, zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze krótką chwilę.
  6. Risotto podane na talerzach można ozdobić listkami świeżego oregano i plasterkami cytryny.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))



8 comments:

  1. Niesamowite. Ja jestem przed obiadem i nie obraziłabym się gdyby krtoś mi takie danie podał.

    ReplyDelete
  2. Pięknie się prezentuje, chętnie zrobię podobne risotto ;)

    ReplyDelete
  3. Zrobiłam bylo pyszne nawet moja 2 letnia córeczka się zajadala:)

    ReplyDelete