środa, 28 stycznia 2015

Zupa krem z marchewki


Karotenowy mus oprószony dyniowymi płatkami...




Delikatna, zdrowa, pełna witamin, kremowa zupa z marchewki. Robicie czasem taką? Jeśli nie, polecam. Zobaczycie, ile czaru i smaku można wyciągnąć ze skromnej marchewki. Do takiej zupy polecam towarzystwo prażonych pestek dyni lub słonecznika i dobre, pełnoziarniste pieczywo. Nie od dziś wiadomo, że marchewka, zwłaszcza ta ekologiczna, to samo zdrowie. Do tego jest tania i dostępna przez cały rok, więc zawsze można taką zupę przygotować. Nie ma powodów do wymówek! :)

Dla przypomnienia, marchewka to źródło całego szeregu witamin: A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP. Najwięcej w niej witaminy A - tej niezbędnej do prawidłowego wzrostu i odpowiedzialnej za dobry wzrok, ostrość widzenia. Marchew to też źródło beta-karotenu, który jest silnym antyoksydantem, blokuje związki rakotwórcze, wpływa pozytywnie na nasz układ odpornościowy i zapewnia naszej skórze piękny kolor i gładkość. Sporo w niej związków mineralnych - potasu, sodu, fosforu, magnezu, żelaza i wielu innych. Marchewka to także źródło kwasu foliowego, który reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu, alkaloidów wspomagających procesy trawienia i przemiany materii oraz pektyn. Pektyny wiążą niektóre sole metali ciężkich, takich jak kobalt czy ołów, w nierozpuszczalne sole, które są następnie wydalane z organizmu. Dodatkowo zmniejszają wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą i zawałami. Marchewka jest więc lekarstwem na zaburzenia przemiany materii, nadciśnienie, trądzik, anemię i co bardzo ważne wspomaga walkę z nowotworami. Działa regenerująco, regulująco, mineralizuje, wzmacnia i oczyszcza!

To jak będzie? Robicie dzisiaj zupę krem z marchewki? :) Przepis poniżej!



Składniki (na 4 porcje zupy):
  • 6 dużych marchewek,
  • pietruszka,
  • pół selera,
  • 1/3 pora,
  • ziemniak,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 5-6 szklanek wody,
  • cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mały kawałek imbiru,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • kilka łyżek pestek dyni Symbio do posypania,
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego.



Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy wywar warzywny. Do garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: jedną marchewkę, pietruszkę, ziemniaka, pół selera, kawałek pora oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu około pół godziny.
  2. W tym czasie na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę, zgniecione w prasce ząbki czosnku i starty na tarce kawałek imbiru (opcjonalnie także skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy). Następnie dokładamy do nich 5 pokrojonych w plasterki marchewek, dodajemy jeszcze trochę masła i dusimy pod przykryciem przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Z wywaru warzywnego wyciągamy liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pora i pietruszkę. Zostawiamy tylko selera, ziemniaka i marchewkę. Następnie dodajemy do garnka zawartość patelni. Gotujemy razem około 5 minut, po czym przekładamy całą zawartość do miksera koktajlowego lub blendera i miksujemy 3 minuty do uzyskania konsystencji gładkiego musu. Przekładamy zupę krem do garnka, podgrzewamy jeszcze chwilę i delikatnie doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  4. Na suchej patelni prażymy przez kilka minut pestki dyni, którymi posypujemy zupę. Na środku zupy robimy kleksa z jogurtu naturalnego, ozdabiamy pietruszką lub koperkiem.




SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))



1 komentarz: