sobota, 25 października 2014

Sałatka z czarną fasolką i suszonymi pomidorami


Apetyczna inspiracja w jesiennych liści kolorach...




Akcja OFZ "Strączkowe są zdrowe" wciąż trwa, więc dziś kolejna propozycja z cyklu strączkowe, tym razem z czarną fasolką, która ma bardzo cenne dla nas właściwości odżywcze. Otóż poza dużą ilością protein, błonnika, miedzi i cynku, czarna fasola posiada także sporą dawkę antocyjanów. Antocyjany to grupa organicznych związków nadających roślinom ciemną barwę i właściwości przeciwutleniające, tzn. wyłapujące wolne rodniki, które niszczą komórki w naszym ciele i prowadzą do różnego rodzaju chorób, w tym nowotworowych, oraz przedwczesnego starzenia się naszej skóry. Systematyczne spożywanie strączkowych pomoże nam utrzymać piękną cerę, zdrowie, odporność i dobre samopoczucie.
Z czym zjeść czarną fasolkę? Może z suszonymi pomidorami, kukurydzą i  natką pietruszki, czyli w  formie pysznej, łatwej w przygotowaniu sałatki? :) Polecam!



Składniki (dla 2 osób):
  • 200 g czarnej lub czerwonej fasolki z zalewy, 
  • 200 g kukurydzy z zalewy,
  • kilka suszonych pomidorów z oleju, 
  • pół pęczka natki pietruszki, 
  • sól, 
  • czarny pieprz.



Jak to zrobić?
  1. Kukurydzę oraz fasolkę odsączamy z zalewy. Fasolkę przepłukujemy na sitku zimną wodą.
  2. Pomidory wyciągamy z zalewy olejowej i kroimy w paseczki.
  3. Umytą natkę pietruszki kroimy drobno.
  4. Wszystkie składniki mieszamy. 
  5. Sałatkę doprawiamy pieprzem oraz solą.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))

3 komentarze:

  1. Przepiękne kolory :) nic tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje! Na prawdę kusząco.
    Pozdrawiam i zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń