Apetyczna inspiracja w jesiennych liści kolorach...
Akcja OFZ "Strączkowe są zdrowe" wciąż trwa, więc dziś kolejna propozycja z cyklu strączkowe, tym razem z czarną fasolką, która ma bardzo cenne dla nas właściwości odżywcze. Otóż poza dużą ilością protein, błonnika, miedzi i cynku, czarna fasola posiada także sporą dawkę antocyjanów. Antocyjany to grupa organicznych związków nadających roślinom ciemną barwę i właściwości przeciwutleniające, tzn. wyłapujące wolne rodniki, które niszczą komórki w naszym ciele i prowadzą do różnego rodzaju chorób, w tym nowotworowych, oraz przedwczesnego starzenia się naszej skóry. Systematyczne spożywanie strączkowych pomoże nam utrzymać piękną cerę, zdrowie, odporność i dobre samopoczucie.
Z czym zjeść czarną fasolkę? Może z suszonymi pomidorami, kukurydzą i natką pietruszki, czyli w formie pysznej, łatwej w przygotowaniu sałatki? :) Polecam!
Składniki (dla 2 osób):
- 200 g czarnej lub czerwonej fasolki z zalewy,
- 200 g kukurydzy z zalewy,
- kilka suszonych pomidorów z oleju,
- pół pęczka natki pietruszki,
- sól,
- czarny pieprz.
Jak to zrobić?
- Kukurydzę oraz fasolkę odsączamy z zalewy. Fasolkę przepłukujemy na sitku zimną wodą.
- Pomidory wyciągamy z zalewy olejowej i kroimy w paseczki.
- Umytą natkę pietruszki kroimy drobno.
- Wszystkie składniki mieszamy.
- Sałatkę doprawiamy pieprzem oraz solą.
Jestem na tak! musi być pyszna.
ReplyDeletePrzepiękne kolory :) nic tylko jeść :)
ReplyDeletePięknie się prezentuje! Na prawdę kusząco.
ReplyDeletePozdrawiam i zapraszam do nas :)