środa, 25 marca 2015

Jęczmienny pęczak z cukinią i brukselką


Wiosenny pęczak w soczyście zielonym wydaniu...




Dziś proponuję proste, wegańskie danie z kaszą pęczak, brukselką, cukinią, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Wiosenna i zdrowa kompozycja. Kasza pęczak otrzymywana z jęczmienia jest dobrym źródłem niacyny - witaminy PP, która bierze udział w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii. Poza tym niacyna reguluje poziom cholesterolu we krwi, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów, korzystnie oddziałuje na system nerwowy i stan psychiczny. Jęczmienny pęczak dostarcza też błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Do tego cały zestaw witamin i minerałów zawarty w zielonej cukinii, brukselce oraz natce pietruszki i... jest moc! :)



Składniki dla dwóch osób:
  • 200 g pęczaka jęczmiennego Symbio,
  • cukinia,
  • 10 brukselek,
  • kilka suszonych pomidorów z oleju,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • 3 szczypty papryki ostrej,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • sól.



Przygotowanie:
  1. Kaszę pęczak przepłukujemy kilka razy na sicie, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie około 35 minut.
  2. Myjemy brukselkę i cukinię. Brukselki przekrawamy na połówki i także gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 min. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w  plasterki. Pomidory suszone kroimy drobno.
  3. Na patelni, na łyżce oliwy podsmażamy rozgniecione ząbki czosnku z suszonymi pomidorami i cukinią. Powinno to trwać kilka minut, aż cukinia będzie miękka.
  4. Po ugotowaniu na patelnię dokładamy także brukselkę i pęczak. Doprawiamy całość do smaku, mieszamy. Danie podajemy w miseczkach ozdobione natką pietruszki.



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz