Wiosenny pęczak w soczyście zielonym wydaniu...
Dziś proponuję proste, wegańskie danie z kaszą pęczak, brukselką, cukinią, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Wiosenna i zdrowa kompozycja. Kasza pęczak otrzymywana z jęczmienia jest dobrym źródłem niacyny - witaminy PP, która bierze udział w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii. Poza tym niacyna reguluje poziom cholesterolu we krwi, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów, korzystnie oddziałuje na system nerwowy i stan psychiczny. Jęczmienny pęczak dostarcza też błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Do tego cały zestaw witamin i minerałów zawarty w zielonej cukinii, brukselce oraz natce pietruszki i... jest moc! :)
Składniki dla dwóch osób:
- 200 g pęczaka jęczmiennego Symbio,
- cukinia,
- 10 brukselek,
- kilka suszonych pomidorów z oleju,
- garść natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- 3 szczypty papryki ostrej,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu,
- sól.
Przygotowanie:
- Kaszę pęczak przepłukujemy kilka razy na sicie, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie około 35 minut.
- Myjemy brukselkę i cukinię. Brukselki przekrawamy na połówki i także gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 min. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w plasterki. Pomidory suszone kroimy drobno.
- Na patelni, na łyżce oliwy podsmażamy rozgniecione ząbki czosnku z suszonymi pomidorami i cukinią. Powinno to trwać kilka minut, aż cukinia będzie miękka.
- Po ugotowaniu na patelnię dokładamy także brukselkę i pęczak. Doprawiamy całość do smaku, mieszamy. Danie podajemy w miseczkach ozdobione natką pietruszki.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
No comments:
Post a Comment