Sunday 19 April 2015

Chlebki pita


Urocze chlebki, których miękkości nie będziecie w stanie się oprzeć...




Chlebki pita to świetny dodatek do wielu dań kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę, którą możemy wypełnić różnego rodzaju farszami, pikantnymi sosami, czy sałatkami. Możemy też podać je w całości, np. jako dodatek do hummusu.



Składniki na 6-7 sztuk:
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej,
  • 270 ml (nieco ponad szklanka) ciepłej wody,
  • 8 g drożdży suszonych,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.



Przygotowanie:
  1. Do miseczki wsypujemy suszone drożdże, dodajemy do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i 1/4 szklanki ciepłej wody. Mieszamy za pomocą łyżki. Następnie zaczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Do drugiej większej miski dodajemy pozostałe składniki - 3 szklanki mąki, łyżeczkę soli, 3/4 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oliwy  i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto rękoma przez około 7-8 minut. Gotowe ciasto delikatnie obtoczone w mące pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia. Ręce zanurzamy w mące i dzielimy ciasto na 6-7 części. Z każdej z nich formujemy kulkę i układamy na blaszkach wysłanych papierem do pieczenia w dużych odstępach - po dwie albo trzy kulki na dużą blaszkę. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie każdą z kulek delikatnie ugniatamy rękoma na mały placek wysokości około 1 cm i znów pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut, dbając o to aby było ciepło (nie otwierać przy tym okien).
  3. Pity pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 200-210°C. 
  4. Po przestygnięciu możemy naciąć brzegi chlebków, dzięki czemu utworzą się w nich kieszonki, które możemy wypełnić różnego rodzaju farszami, sosami, czy sałatkami. 



SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))


No comments:

Post a Comment